Absinthe, – den mest legendariska utav samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du ingen mer legendarisk än absint.


Sveriges ledande Absinthsajt finns här.

De flesta människor har förmodligen en basal medvetenhet om att absint finns, men de flesta utav dem vet blott några sanna fakta om alkohol eller alkohol samt bara en bråkdel utav dem innehar haft tillfälle att inneha ett bägare av denna mystiska dryck före sej på bordet.

Därför önskar jag med detta lilla inlägget presentera för er läsare lite information om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint främst gjordes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint äga varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likna med absint.

Likväl var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar och för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar samt böcker som har blivit tidlös i världens konst och litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var farlig och giftig, , ehuru endast en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt US OF AMERICA.

Frankrike följde efter att år 1915.

Kanske för att det var förbjuden frukt, innehar flera av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, fastän modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt alternativt bildar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Idag, i början utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de större europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I AMERIKA (givetvis) finns det fortfarande lagar mot att producera samt avyttra den, ehuru annorlunda affärsverksamhet har hittat på möjligheter att gäcka dessa förbud.

Att inmundiga absint är inte längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är OK att dricka absint, så länge du handlar det från en rättslig, icke-amerikanska källa som man kan hitta Nätet.