Absinthe Sprit, Blott en drink alternativt en legend?

Många människor tror att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol eller sprit framförallt eftersom det inte är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nästan utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker samt smakämnen – och då börjar väl nära nog all alkohol som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att inneha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i flera olika typer.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är nu, samt de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och nyttjade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

När alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: Klicka för mer info..

Det finns även ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt unik och annorlunda.

Det är många legender och myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, antagligen på grund av fördelarna med malört samt andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och rätt så snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde allmän övriga.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därefter.

Även om det ännu minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer nu i folkgunst åter.

Idag när du innehar lärt dej några spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dej själv avgöra om det blott är en annan dryck, eller antagligen mer av en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sej.