Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

En viktig ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan också kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att skaffa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

kolsyra

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks fortgå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska nyttja då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller om man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning och att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Om du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att bortse från den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla orubblig temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att debattera det där med rätt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt jämvikt genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och koncentrera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att uppnå de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har minsann lite olika åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker enkelt skänker öl som smakar cider medan andra säger att detta är nonsens.

En del menar att det enbart är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker och att smakskillnaden är så pass knapp att det sannerligen ej spelar någon roll. jäsa viner bryggsocker.bryggsocker strösocker.

Något man tvingas minnas är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är främst när man sannerligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan starta ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen mix

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och byta ut med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst kringgå att mixa på känsla.