Passa kylsystemet med propylenglykol innan vintern kommer
Det lönar sig inte att vara lat och mena på att man icke behöver byta ut kylarvätskan för att den är long life och det ändå är långt till vintern. Det är minsann ej så svårt att själv mixa proylenglykol med vatten och sedan hälla på i fordonets kylsystem.
Med propylenglykol så får man flera viktiga fördelar
Med monopropylenglykol så får man flertal viktiga funktioner. Glykol fungerar som frostskydd så att man klarar temperaturer på ned till -30 utan att fordonet står still. Med etylenglykol så får man det bästa frostskyddet men det rör sig bara om några graders skillnad från en blandning med propylenglykol.
En annan sak som är bra med glykolen är att man får ett korrosionsskydd. Det gäller ju att beskydda kylsystemet från rost och dessutom från avlagringar som kan förstöra både kylare och motor. Det går att mäta med glykolmätare hur mycket som finns kvar men rent praktiskt så bör man göra fräscht och byta ut glykolen vartannat år.
Det är även så att man med kylarglykol får en högre kokpunkt på kylarvätskan. Beroende på hur man blandar glykolen med vatten så kan man komma upp i över 100 grader.
Använd den bästa typen av kylarglykol i ditt fordon
Ska man köra på propylen eller på etylen? Detta är en fråga som man kan ställa sig. Frågan är om inte etylenglykolen borde förbjudas pga. sin toxicitet och vad den kan förorsaka med när bilen en dag skrotas. Djur slickar i sig ämnet och dör.
Den som vill kan införskaffa en helt ofarlig, livsmedelsgodkänd propylenglykol och använda i kylaren. Ett livsmedel som inte kan skada djur och natur.
Något som påverkar vad som blir bäst är den metall som finns i motorn. Ifall man exempelvis har aluminium i motorn så finns det glykoltyper som kan fördärva materialet och dessa ska man då undfly.
Man bör även undvika blandningar av olika glykolsorter helt enkelt för att de kan ha tillsatser som reagerar på fel sätt med varandra. Detta kan alltså medföra att man skadar kylaren. Om det bildas klumpar i blandningen så kan detta skapa stopp i systemet vilket icke är bra.
Ifall du inte vet vilken typ av glykol som finns just nu i ditt fordons kylarsystem så är det enbart att spola ur systemet och sedan börja om. Färgerna som du ser på glykolprodukten har inget med själva propylenglykolen att göra. Färgen är en tillsats från tillverkaren som ger produkten mer personlighet.
Kom ihåg att glykolprodukter kan vara mycket farliga
Även ifall en viss produkt marknadsförs som giftfri kylarvätska så ska du vara medveten om att den här produkten ska förvaras långt bort från barn samt djur. Etylenglykolen har en söt smak men är väldigt giftig så den ska aldrig komma nära nyfikna barn!
Om du tycker att det verkar komplicerat och lite farligt att blanda själv så är det antagligen lättare och säkrare att skaffa färdig kylarvätska som du fyller på med för att därpå slänga förpackningen så att du slipper ha något farligt på hyllan i garaget.
Den färdiga vätskan är ingen dyr produkt och därmed så kan man ej anföra att det finns någon ekonomisk anledning till att skjuta upp det där med att byta ut glykolen. Det är enkelt att använda och bilen mår grymt bra när det blir kallt ute.