För bättre välbefinnande och viktminskning – prova 5:2-dieten

Fastans effekt på hälsa och välmående är inte ständigt i fokus, det är enkelt att viktminskning och midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer provade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades utföra en viktminskning på 9 kg på samma gång som han bättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. I och med detta har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och sedan i Norden. 52-metoden

För oss i Sverige är det inte enbart viktminskningen som är i fokus när det kommer till dieter. Vi har en kraftfull sed av friskvård samt att leva hälsosamt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill uppnå när vi börjar ändra våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis som andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att inbringa. Blodsockret och blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att spara fett.

Här kan flertalet av våra vanligaste välfärdssjukdomar såsom diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan också exempelvis minska risken för Alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en sund diet motverkar många sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck över 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med tre gånger.
Det finns en mycket läsvärd bok skriven av Ola Norrman (han som skrivit boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är en bonus är att man kan låna denna utan att lämna datorn på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – man lånar boken via sin PC. De flesta svindyra bra böcker kan lånas – gratis. Läses enklast på en eBokläsare, som iRiver. Önskar man äga en pappersbok så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt reducera risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 medför till och med kan hämma en tumör som börjat växa – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga människor som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig föda och rekommenderats att utesluta en del saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och flera vittnar om att de orkar mer och faktiskt kan komma igång att springa samt cykla igen.