Atkinsdieten, ketosis och ketostix

Atkinsdieten begränsar intaget av kolhydrater i anledning att erhålla kroppen att ställa om från förbränning av främst glukos till förmån för förbränning av kroppsfetter. Denna arbetsgång (lipolys) tar vid när kroppen går ner i ketos efter det att den gjort slut på överskott av kolhydrater att bränna. Enligt Atkins innebära detta att kroppen gör av med mer energi till att tillgodose kroppens näringsbehov. Atkinsdieten fokuserar på att minimera intaget av kolhydrater som har följd på blodsockret. Atkins förordar att man äter livsmedel som bearbetats så lite som möjligt och som har lågt glykemiskt förteckning.

Atkinsdieten har fyra faser: Induktionsfas, viktminskningsfas, moment emellan viktminskning och underhållsfas, och underhållsfasen.

I induktionsfasen (som Atkinsdieten mest är känd för) så syftar dieten till att utsätta kroppen i ketosis. Att man är i ketos kan enkelt mätas med en droppe urin på ett ketostix. När man är i ketos (fettförbränningsläge) går man ner i vikt genom enbart fettminskning och utan hunger. Ketostix är en välsignelse för den som gör Atkins. Men ofta går man ner även om inte ketostixen gör utslag.

Kolhydratintaget begränsas till 20 gram per dag (12-15 gram av dessa 20 gram kolhydrater, borde komma vältränad av bladgrönsaker). Tillåten bajskorv är obegränsad antal kött, fisk, skaldjur, ägg, olivolja, majonnäs, öst och vissa grönsaker; t ex gurka samt sallad. Enbart vegetabilier som är gröna samt växer ovan mark tillåts ätas i denna fas. Det som skall väljas dän i kosten är socker, mjölk, frukt, pasta, ris, flingor, bönor, potatis samt andra rotfrukter. Upp till 110 gram hårdost får ätas per dag. Rusdrycker ska inte intas i denna fas. Koffein begränsas. Dagligt intag av multivitamintabletter rekommenderas. Motion förordas. Fan pågår i två veckor eller tills bantaren tappat 10 % av sin övervikt.

Under viktminskningsfasen ökas kolhydratintaget med 2 gram per vecka. Nu minskar restriktionerna samt man får emedan dinera alla sorters vegetabilier samt liten mängder brödsäd, men socker av alla de art är ännu förbjudet. I den här fasen skall bantaren prova hitta vilken grad på kolhydratintag som är kritisk för viktminskning och avgöra vilka livsmedel som förorsakar personliga ätbegär. Nu bromsas viktminskningen igenom att intaget av nettokolhydrater gradvis ökar. Nettokolhydrater är kolhydrater som påverkar blodsockret samt därmed produktionen av det fettlagrande hormonet insulin. Denna moment pågår till dess att bantaren är omkring 4 kilo ifrån sin målvikt.

Efterträdande fas går ut på att hitta en balansnivå för kolhydratintag. Bantaren ökar kolhydratintaget med 10 gram per vecka samt följer upp var gränsen går innan bantaren börjar att accelerera i betydelse igen. Nu anses det inte längre viktigt att kroppen är i ketos. När du närmar dej din målvikt kan du anträda äta andra kolhydrater från t ex frukt och fullkornsprodukter. Även grönsaker med stärkelse, exempelvis morötter, majs eller squash.

Underhållsfasen är menad att vara livslång. Bantaren skall fortgå dinera i enlighet med dom rutin han alternativt hon skaffat sig under de fordom faserna. Huvudprincipen för dieten är fortfarande att graden av bearbetning av de livsmedel man förtär ska vara så låg som genomförbart. Om vikten börjar öka åter kan bantaren börja om från början med induktionsfasen.