Dags att starta med LCHF för viktkontroll och hälsan?

LCHF – Low Carb Hight Fat – vad är det?

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ungefär En aning kolhydrater samt mycket fettrik kost. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ner i vikt. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han såg att när folk minskade ned på socker, bira, bröd samt andra kolhydrater så tappade de i vikt väldigt snabbt. Läs mer härLCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes dän under mitten av 1900-talet samt man började koncentrera på att istället avlägsna allt fett ur kosten, vilket också fungerar i teorin, men folk gick hungriga samt föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.

Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna kvar. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på protein samt – före allt – fetthaltig mat. Det är ovant för folk som försökt gå ner i kroppsmassa tidigare att abrupt tvingas lägga till en mängd fett i sin mat, fettet som man fordom trott var den fina figurens värsta fiende!

Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett ständigt delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nästan ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.

Proteinintaget skall vara på ca samma nivå som man fordom också fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra distribution tittar på ut ca såhär:

Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10

Detta innefattar nämligen för genomsnittlig LCHF, varken superstrikt alternativt lite mer frikostig. Vilken grad man själv mår bra av att placerad på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ner i kroppsmassa är det bra att förtära så en aning kolhydrater som är genomförbart, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under viss tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.

Äta gott med LCHF

I början kan det kännas tufft att avsäga sig saker som tidigare fyllt ens måltider, som pasta, ris, bröd, potatis, rotfrukter – samt godis förstås. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Samt hurdan ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga egentligen?

I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som möjligt att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, äta LCHF-pasta samt sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och några rutor mörk choklad då och då. Den som verkligen undersöker möjligheterna inom LCHF behöver inte fattas någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.

När det gäller dryck så är kolsyrat mineralvatten både bra och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till bubbelvatten – oavsett man handlat det från butik eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.

I Aromhusets urval finns oxå kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en enda droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att krydda tjock yoghurt och vipsad grädde med och ihop med en eller ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, totalt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att köpa på www.allt-fraktfritt.com.