Ett bra liv hela livet med LCHF

LCHF – Viktminskningen som blir en livsstil

De allra flesta som börjar med LCHF, vilket är en diet som går ut på att man äter minimalt med kolhydrater samt samtidigt skruvar upp intaget av fett ganska mycket, gör det för att gå ner i vikt. När man äter en kost baserad på fettvävnad och äggviteämne så måste kroppen på egen hand skapa bränsle till hjärnan och resten av kroppen. Utan kolhydrater får man ingen glukos som eljest är vårt primära bränsle. Ketos kallas det tillstånd -även kallat fettförbränningsläge – man hamnar i när kroppens primära bränsle är ketoner samt i ketos bränner man fettvävnad i ganska hög hastighet. Ju mer fettvävnad man får i sig, desto högre bliva förbränningen.

När man kommit in i LCHF-tänket samt gjort den kolhydratfattiga maten till en vana så ser man fler fördelar.

• Humöret blir jämnt samt orken mycket större, tack vare frånvaron av blodsockerdippar.
• Är man fet brukar man gå ned i kroppsmassa samt är man underviktig så brukar man lägga på sig lite.
• Man blir av med sötsug!
• Har man bekymmer med magen brukar dessa minska alternativt försvinna helt.
• De som lider av sockersjuka brukar kunna avvika ner eller totalt sluta med sina insulinsprutor (man ska dock alltid bringa diskussion med sin läkare om man är diabetiker).
• Maten man äter är rejäl samt fullspäckad med nyttigheter, har man väl lärt sig göra LCHF-bröd, -pannkakor, -pizza, -sötsaker osv, så behöver man inte fattas någonting alls. Ofta rena lyxmaten – bara det godaste.

Gå ut och äta LCHF

När man ska gå ut och förtära alternativt blir bortbjuden på mat så kan det vara besvärligt att kunna hur man ska planera. En erfaren LCHF:are vet emellertid vad som brukar vara absolut samt inte. En bit kött med grönsallad och fet sås brukar vara ett säkert kort. På pizzerian kan man boka kebabtallrik utan pommes samt i korvkiosken skippar man fralla och puré samt lägger till skagenröra om de har. Ibland antagligen man får i sig någon kolhydrat för mycket med har man LCHF som livsstil så ska man nog inte vara superstrikt.

Piffa till LCHF maten

När det gäller dryck kan man alerta opp sitt vatten med en del kolsyra och någon av Aromhusets kolhydratsfria bordsvattenaromer samt den feta frukostyoghurten kan smaksättas med en aning vispgräddearom och någon droppe Sucralose eller Stevia (som dock har en bismak medan Sukralose smakar precis som socker). Dessa små inslag gör dieten mycket roligare och lyxigare. Läs mer här

LCHF de första dagarna

I begynnelsen kan det kännas både svårt och fysiskt ansträngande att gå över från kolhydratbaserad kost till kolhydratreducerad alternativt -minimerad kost. Man drabbas av saker som huvudvärk, matthet, nedstämdhet, sötbegär och muskelsvaghet. Detta kan sköta sig i allt från tre dagar till en månad samt är enormt påfrestande. När man väl slipper dessa omställningsbesvär så blir det dock tvärtom, man får enormt mycket energi, bra kynnen, en lätt känsla, energi ett färdigt sinne. Det är ketosen som skänker dessa härliga effekter och man kan enkelt mäta om man är i ketosis med ketostix – finns fraktfritt på allt-fraktfritt.