Hemmaframställning av Vin

En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är aningen mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullmatad med mängder av goda tips och råd.

Vin är en fantastisk ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor annorlunda kontexter. Och skilda sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det medför att det finns mycket att utröna vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt entusiastiskt intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart även all form av fakta om vin, som till exempel druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer inne att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hushåll. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin faktiskt är tämligen lätt är det alldeles för många som inte tror. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för komplicerat. Det är viktigt att inte medgiva sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självtillit precis som inför allt övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en roande hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det lockande att man kan spara någorlunda mycket pengar på att brygga eget vin.

Idag är det massor vinexperter som arbetar med att oupphörligt förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Exempelvis tillkommer oupphörligt åtskilliga nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vinframställning i sverige så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar dessutom våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är dessutom möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att komma igång att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta med jäsrör samt en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att finna ett bra recept att följa. Det är angeläget att följa det till punkt och pricka. Se också till att noggrant skriva ned allt som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas för att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir klar. Och då vore det olyckligt om all tid gått till spillo p.g.a. någon simpel miss. Dessutom ska all utrustning kontrolleras ordentlig innan användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs och förstörs.

För att få reda på mer kring allting som rör tillverkning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt många människor i närmare 30 år (den har utkommit i åtskilliga reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man ska nyttja vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor kring smaksättning samt vinprovning.

Det bästa av allt är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig avgiftsfri som e-bok på landets alla bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen eller på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på alla dina frågor om vinframställning. Den finns bland annat hos allt-fraktfritt . se samt på hembryggning . se. Samt går att låna gratis på biblioteken som en ebok.