Hur påverkar kolhydrater vikten?

För att snabbt och effektivt gå ner i vikt är det enkla sättet att utesluta kolhydraterna, i enlighet med Atkinsmetoden.

Den här vetskapen är emellertid ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater med tanke på att man märkte att patienter med diabetes levde längre ifall man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man upptäckt att kolhydrater påverkade blodsockret samt vikten. Bra sajt Det var egentligen inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med stöd av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten tvingas det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som innehåller mindre kolhydrater är vanligtvis bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har exempelvis noterats att frukost enligt lågfettkost som består av mycket kolhydrater bidrar till en förhöjning av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är knappast hälsosamt i längden. Under de senaste åren har färsk vetenskap visat att en kost med mindre kolhydrater mestadels är bättre för både vikten samt blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma stund som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras därefter ut i kroppen. Samtliga kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur hastigt sockret därefter går ut i blodet beror på vilken typ av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi måste insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar flertal människor att välja bort lågfettkost. För flera är det angeläget att fort och effektivt uppnå en sund vikt, och för det avseendet krävs en beprövad diet. Enligt lågkolhydratkost som Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp extremt fort. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En markant styrka med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att behöva räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer påfallande, och för den skull bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen anledning att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och därtill finns det goda chanser att behålla en eftersträvansvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns möjlighet för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ föda. Det motsvarar ca en timmes mödosam fysisks träning. Atkinsdieten kan således dagligen leda till ”extra träning” under tiden man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Därutöver ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.