Kom i form med assistans av LCHF

Gå ned i kroppsmassa utan att vara hungrig

Att gå omätt är vidrigt samt går totalt emot vår natur. Instinktivt vill vi äta när vi känner aptit och att trycka dän hungerskänslor är enormt besvärligt samt plågsamt. Ibland klarar man det ett tag, men i de flesta fall trillar man ganska inom kort samt då har hungern blivit en sådan vurm att man äter mer än man skulle hava gjort om man åt när man började känna sig sylten. De allra flesta dieter som finns för att hjälpa folk att gå ner i vikt kräver att man klarar av att gå omätt, att man förmå motstå sina instinktiva behov gång på gång. Det finns folk som klarar detta, men de är dessvärre få.

Det finns emellertid dieter som låter en förtära tills man är totalt mätt, dessa brukar utesluta kolhydrater samt koncentrera på äggviteämne och fett, alternativt blott protein. Denna art av dieter har varit i ropet nu i flertal år samt får fler samt fler utövare. Ett litet antal av dem heter LCHF, LCHP/Dukan och Atkins.

Bli av med sötsug

När man utesluter alternativt drastiskt drar ned på kolhydrater så händer en mängd förändringar i kroppen. För det första måste kroppen hitta ett alternativt bränsle till den glukos som via kolhydrater annars står för energin. Vad som händer är att kroppen istället själv måste producera ketoner, vilka tas från lagrade fettceller. Fettförbränningen ökar därmed markant under en ketogen diet, som det kallas. Läs mer här

När kroppen befinner sig i ketos händer en massa sköna don för den som vill gå ner i kroppsmassa. Hungerskänslor minskar samt sötsug går bort efter ett tag totalt och hållet. Dessutom blir fettförbränningen högre så även om man äter en fullkomlig del så bränner man bort det snabbt.

Träning och LCHF

LCHF samt andra kolhydratreducerade dieter brukar kunna kritiseras ganska ofta. Ett populärt argument är att hjärnan avgår funka samt att man inte kan prestera bra vid motion. Alldeles i begynnelsen, när man precis har lagt om sin diet från kolhydratspackad till kolhydratssnål, så kan man drabbas av både seghet i skallen samt muskelsvaghet.

Man kan beröra sig less och få huvudvärk och till och med bliva deppig. Allt detta är dock övergående. Beroende på hur djupt fallen man var i kolhydratsträsket när man påbörjade LCHF-dieten kan tiden för dessa omställningsbesvär variera, det kan ta allt från ett litet antal dagar till flera veckor men när omställningen väl är klar upplever man nya höjder av handlingskraft, energi och klarhet.

Två grupper inom LCHF

Det finns ett par tydliga grenar i LCHF; de som medger vad som helst i kosten så länge det inte innehåller några kolhydrater; och de som förespråkar fläckfri mat utan sötningsmedel, glutamat och smakessenser. Den första gruppen experimenterar med godis sötade med aspartam, stevia alternativt Sucralose (ovedersägligen bäst, det endaste som smakar som socker) samt smaksatta med vaniljessens, kakao eller aromer från t ex Aromhuset.

Aromhuset är ett trade mark som saluför bordsvattenaromer i över 20 smaker, 4 kaffearomer och 5 vispgräddearomer. Dessa kan användas till allt från bubbelvatten till grädde, yoghurt, kaffe samt andra varma och kalla drycker. De innehåller noll kolhydrater och noll kalorier men mycket av aptitlig smak som man inte behöver fattas. De som sållar sig till den andra gruppen LCHF:are menar att LCHF är en hälsans diet samt att själva grundidén med den förstörs om man innefattar en massa artificiella ämnen.