LCHF och andra kolhydratreducerade dieter

Low Carb High Fat – LCHF

”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man snackar om LCHF som ett sätt att gå ned i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir En aning kolhydrater samt mycket fett. Igenom att drastiskt dra ned på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att skapa ketoner för att främst leverera hjärna med näring, dessa skapas av fettceller. Efter några dagar på LCHF hamnar man i ett fettförbränningsläge som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till innan då det var glukos (druvsocker).

När man äter enligt LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett samt gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.

LCHP

LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt markant drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av människor som tränar samt vill anlägga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en viss tid, men kroppen behöver fett för att begagna som bränsle och en mängd andra saker, så man ska inte utöva LCHP-diet allt för länge.

Dukan

Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och består av fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså förtära mycket protein, men blygsamt med fettvävnad samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas för anfall, skall man endast äta fettfritt protein. Saker som fisk, nötkött, kyckling och ägg går bra (emellertid bara en äggula per dag!), medans det mesta annat försvinner. Strikt är det, men inledningen varar blott i 3-10 dagar.

Atkins

Atkins är en annan läkare som blivit rik på att dela med sig av sina tankar rörande viktnedgång. Även här är det exakt kolhydraterna som ses som den största boven samt precis som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft enormt genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.

Paleo/Stenålderskost

Paleodieten är ytterligare variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger fokus på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern till, dvs mycket kött samt vegetabilier, lite frukt, nötter och bär men inget av bröd, ris, pasta osv, och inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som möjligt, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medan andra menar att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF alternativt Dukan. Mer info: På denna sajten

Piffa till lågkolhydratsmaten och -drycken med smaker!

Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är vana vid. I begynnelsen kan man lida av omställningsbesvär som matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig inom kort vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) och blir inom kort piggare och starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar samt lider man av sockersjuka kan man tarva minska sitt insulin, vissa avgår t o m helt att använda insulin.

Den som tycker det är trist att bara inmundiga vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater och kalorier. Man kan också testa kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter beställer man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer hem i brevlådan.

Den som inte vill avstå från alkohol kan mixa Pernod och Ouzo (som innehåller en massa socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en aptitlig grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + bubbelvatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.

Alkohol är ett nöje och en fröjd så inte alla kan alternativt vill låta bli det för att gå ner i kroppsmassa. Man ska då kunna detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning inte möjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen samt det ska förbrännas bort helt).

Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timmar). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).

Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som funkar om man skall njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.

Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt rödtjut från Alsace är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man jäsa det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på vin.