LCHF samt ketos

Kom i form kvickt och enkel

LCHF är en engelsk förkortning som kan översättas till Lite kolhydrater och mycket fettvävnad. Det är en diet som har fått enormt mycket publicitet de senaste åren samt det finns väldigt starka crupper både för samt gentemot denna diet. De som är för LCHF anser att man hittar formen snabbt, blir mer harmonisk i humöret och prestationsförmåga, därtill får goda värden på hälsokontroller.

Nejsägarna menar att det är vansinne att förtära så mycket fett som man förespråkar i LCHF – särskilt det mättade fettet, och att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar – något de ännu inte – trots 20 års försök – har lyckats visa. Tvärtom får många bättre värden på kolesterolet. Om kolesterolet är högt så är det det goda kolesterolet som ökat. Läs mer här

När man utesluter eller drastiskt minskar sitt intag av kolhydrater måste kroppen hitta ett alternativt bränsle till glukosen om ju uteblir. Av fettet bildar kroppen istället ketoner samt kroppen försätts i ett tillstånd som heter ketos. I ketos ökar fettförbränningen avsevärd och man kan förlora mer fettmassa än före, trots att man fortfarande äter vanligt med handlingskraft.

Man kan gå loss på saker som kött, ägg, fiskrätter, feta såser och ovanjordgrönsaker och inte behöver räkna kalorier, men ändå gå ned till lagom kroppsmassa. Är man underviktig brukar man istället gå upp i vikt så dieten passar för alla samt leder till att man hamnar på en hälsosam normalvikt. Viktminskningen består enbart av minskat fett.

Bli av med sockerbegäret

En annan positiv bieffekt av att exkludera kolhydrater är att ett eventuellt sockerbegär eller – beroende försvinner. Det kan ta ett tag, allt från en vecka upp till en månad, men väl i balanserad ketos slipper man dessa vidriga cravings som blir så fantastiskt starka när man följer en vanlig kalorireducerad diet (som egentligen är kontrollerad svält vilket kroppen omgående bekämpar).

Man slipper gå hungrig på LCHF, man äter 2-3 mål mat per dag tills man är lagom mätt, inte sprängfylld men bestämt inte heller hungrig. För somliga kan detta vara besvärligt att mäta, man kanske har haft ett vridet attityd till mat samt mättnad under många år, men bara man stå sig ut så hittar man inom kort balansen.

Slipp räkna kalorier – ät tills du blir mätt med LCHF

Man kan givetvis förena LCHF samt kaloriräkning, särskilt om man bara har ett litet antal estetiska kilon att bliva av med, men man får inte gå under 1200 kcal per dag samt 70 % av energin man tillför kroppen ska komma från fett, eljest kan kroppen gå in i svältläge och prova hålla kvar fettet istället för att med lugn befria det ifrån sig.

En klassisk LCHF-frukost består av bacon och ägg, eller en stor laddning grekisk yoghurt med lite nötter alternativt frön på. Vill man så kan man krydda sin yoghurt med någon av Aromhusets kalori- och kolhydratsfria gräddaromer, de finns i smakerna blåbär, jordgubbe, melon, choklad samt banan och gör yoghurten mer som en smarrig dessert än en morgonmål. För sötma kan man begagna sig av Stevia (lite besk lakritsbismak) eller Sucralose (absolut bäst i smaken – smkar socker för det är gjort av socker men 600 ggr sötare, droppflaska), som inte heller tillför kosten vare sig kalorier eller kolhydrater. Nämnda produkter från Aromhuset går att beställa på www.allt-fraktfritt.com.