Linköpingbor slår rekord i Fairtrade-fika

Den 27 oktober arrangerades Sveriges största fikapaus, Fairtrade Challenge. Kring om i hela landet fikades det på fler än 300 orter och mer än 300 000 personer deltog, tävlade samt gjorde skillnad för odlare samt anställda i utvecklingsländer. I Linköping fikade mer än 1600 personer Fairtrade-märkta produkter. Några hade enligt ryktet smugit med sig kaffearomer för att göra sitt kaffe ännu godare.

Fairtrade Challenge anordnades för andra året i rad . Utmaningen var att bliva bättre än förutvarande året och få fler än 150 000 personer att deltaga den här gången. Mer än dubbelt så många fikadeltagare har nu rapporterats in från fikapauser runt om i hela Sverige. I Linköping hade 31 fikapauser med sammanlagt fler än 1600 fikadeltagare rapporterats in klockan 12 den 28 oktober.

– Den största vinsten är om fler fått upp ögonen för Fairtrade. Var förvärv av Fairtrade-produkter skapar potential för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor, säger Helena Markstedt, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Alla fikapauser finns utmärkta på en sjökort över Sverige och det går att zooma in samt studera om var kaffe på www.fairtradechallenge.se

– Att så många deltagit visar att det finns en enorm uppslutning bakom Fairtrade. Flera vill vara med och höja frågan om hurdan konsumtion, handel, fattigdomsbekämpning samt mänskliga rättigheter hänger förbund. Många vill deltaga och exponera att det är enkelt att göra avvikelse. Jag önska att svenska affärsverksamhet och dagligvaruhandeln ser hurdan stort intresset är samt fortsätter expandera sitt utbud av Fairtrade-märkta produkter, avslutar Helena Markstedt.