Mjuk arom av vanilj gör kaffet oemotståndligt

Vanilj kaffearom

Kaffe är idag mer än blott en förfriskning. Det är en internationell företeelse som återfinns i världens alla hörn; en sällskaplig knytpunkt som för samman människor och skänker dem en ursäkt att socialisera; samt en för många välbehövlig, ja, kanske ganska erforderlig stimulant som gör dagen intressantare och skänker välbehövlig energi.

I Sverige har kaffet funnits ända sedan 1600-talet samt från 1800-talet var det en för alla dryck som återfanns i dom flesta hem. Då varenda dock kaffet mer ensidigt än det är idag samt bryggdes på klassiskt vis. Visst hade man redan av begynnelse olika kvalitéer på kaffe och det som bryggdes och dracks i kungahuset var sannerligen inte dito som det som återfanns i fattigstugan där man ideligen bryggde kaffe på samma sump flera gånger.

Sitt ursprung har kaffet, till mångas förbluffelse, i Etiopien. En fåraherde upptäckte kaffebuskens uppiggande egenskaper efter att hans getter hade fått beta vid dem. Kaffet gjorde snabbt framgång men av begynnelse framställde man kaffet av plantans blommor samt ark. När man insåg att man kunde rosta samt sjuda bönan så tog det verkliga intresset adekvat hastighet. Idag produceras det mesta av vårt kaffe i Sydamerika som har det bästa klimatet för kaffeodling. Det finns givetvis mängder av olika sorter och kvalitéer som matchar annorlunda smaker och plånböcker.

Idag är kaffet inte detsamma som det en gång varit, tiden emedan kaffe innebar en enkel kopp bryggkaffe är förbi. Går man till ett kafé, eller blott bo till en kompis så hittar man oftare än sällan annorlunda maskiner, tillbehör och kaffesorter att fascineras av samt kora bland. Espresso, cappuccino, latte samt macciato är alla relativt nya men redan väletablerade begrepp i kafévärlden jorden runt. Alla har dom espresso som bas och intresset för espressomaskiner är idag större än någonsin. Vi nöjer oss inte längre med «simpelt» bryggkaffe ens till morgonmål.

Det finns massor av sätt att alerta opp sitt kaffe, dels kan man studera annorlunda klassiska kafferecept, satsa i exklusiva maskiner och dyra kaffesorter samt dels snöa in i bryggprocessen som är allt annat än så alldaglig som den antagligen kan ge sken av. Idag finns det fleråriga utbildningar för de som vill bli baristas – professionella kaffemakers.

Vill man leka med sitt kaffe på en en aning enklare grad så finns det billiga val för hemmabruk. Syrups, som skänker kaffet aptitlig arom samt sötma, har blivit populärt, men är en riktig kaloribomb samt något man kanske inte vill unna sig varje dag.

Aromhuset – som fordom har lanserat aromer för mineralvatten med enorm framgång – släpper nu fyra aromer för fika – däribland vanilj kaffearom. De fylliga aromerna ger kaffet nytt djup och underbar arom utan att innehålla ett spår av varken socker alternativt sötningsmedel samt kan därmed drickas hur ofta som helst utan detta suger samvete. Aromen finns också som vanilj kaffearom 270 ml och räcker då till 135 koppar kaffe och det blir billit per kop kaffe.

«Vanilj ger kaffet en bedårande, cirkel arom och matchar bland annat den som vill mjuka opp kaffets ideligen lite bittra toner», hälsar Gert Strand – Aromhusets grundare.

Var fjuttig flaska av Aromhusets Vanilj består av 30 ml vilket räcker till ungefär 15 koppar kaffe. Man doserar lätt med flaskans kapsyl – 2/3 kapsyl per kopp kaffe, eller med den avsedda pipetten om man önskar annan portion, det är givetvis upp till en själv.

Utöver vanilj så är de övriga tre kaffearomerna ur sortimentet är lala, amaretto och hasselnöt.