Motiven bakom ID-kapning

En bedragare kan ha flera skilda skäl till att stjäla någon annans identitet. Ibland stjäls identiteter slumpartat, medan de andra gånger kapas efter noggranna kontroller om vad personen bakom identiteten har för tillgångar.

I boken förekommer en mer komplett och bra checklista. finns som e-bok på biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt. Klicka på bilden av boken för mer Inuti.
ID-kapning

ID-kapning baserad på utseende

När ID-kaparen vill nyttja din identitet därför att skapa “äkta” pass, körkort eller andra ID-handlingar, eller för att ägna sig åt människosmuggling, så grundar sig urvalet av offer till stor del på yttre. Om ditt yttre stämmer överens med utseendet på den människa som denna legitimation ska skapas åt så räcker det som skäl för dem att välja dig som offer för ID-kapning. Personer som utsätts för människosmuggling, så kallad human trafficking behöver “äkta” handlingar under falska/stulna identiteter. Detta gäller även för flera olagliga migranter.

ID-kapning för falsk identifikation vid brott

När någon som man inte känner till, använder sig av ens identitet därför att identifiera sig i olika situationer kan man väldigt enkelt råka mycket illa ut. Brottshandlingar som begås kopplas till offret för ID-kapningen och bevisningen är ofta svår att motsäga.

Med en stulen identitet kan man dessutom vittna falskt vid rättegångar, lämna falska intyg och i flera skilda känsliga sammanhang utge sig för att vara den person vars identitet man stulit – som t ex vid uthämtning av försändelser alternativt för att komma åt personens barn.

ID-kapning för stöld

ID-kapning för stöld är möjligtvis det vanligaste motivet för ID-kapning, personen som stjäl din identitet vill stjäla dina tillgångar på en lång rad olika kreativa sätt. Det kan handla om kapning av ditt bankkonto, låntagning i ditt namn, beställning av varor i ditt namn osv. Här brukar ID-kaparna rikta in sig på människor som de på förhand känner till alternativt misstänker har tillräckligt med finansiella tillgångar för att brottet ska löna sig. Dessa uppgifter hittar man enkelt via publika sajter som t ex ratsit.se, men även genom vittjning av post.

Ett övrigt sätt att förskingra pengar med hjälp av en kapad identitet är genom att sälja saker som inte existerar i den stulna identitetens namn. Människor med gamla, inaktiva konton på säljforum såsom eBay eller Tradera kan bli kapade och sedan är det fritt fram för ID-kaparen att “sälja varor” genom kontot, med hjälp av dess meriter. När de beställda varorna uteblir, vilket sällan uppdagas förrän någon vecka/några veckor efter att den intet ont anande köparen genomfört betalningen till ID-kaparens bankkonto, så har ID-kaparen redan hunnit mottaga flera betalningar från skilda köpare, och täcka över sina spår. Offren i en sådan härva är både den som får sin identitet stulen och oskyldigt anklagas för brottet, och samtliga de konsumenter som handlar varor i god tro och får sina pengar stulna.

ID-kapning för hämnd

Då och då händer det att hämningslystna personer stjäl identiteter därför att ge personen bakom identiteten dålig uppmärksamhet. Ett typiskt fall är när en man en gång hämtade bilder från sin ex-flickväns Facebookkonto för att därefter återanvända dessa i ett sammanhang på internet där hon erbjöds för prostitution.

ID-kapning “för skojs skull”

Vissa brottslingar agerar med motivet att det är “spännande”, “roligt” och ger en ibland beroendeframkallande adrenalinrush. Att stjäla identiteter är ett relativt säkert brott (sett till hur många som verkligen fälls) som ger omgående tillfredsställelse.