SodaStream kan hamna i krig med Coca Cola

SodaStream har plockat fsamman 3714 tomma Coca Cola burkar samt fyllt en enorm bur för att exponera på hur miljödåligt det är att inte mixa läsken hemma i stället.

Coca Cola hotar SodaStream samt kräver att deras burkar inte får användas i en av SodaStreams reklamkampanjer. I ett hotbrev från Coca Colas jurister till SodaStream hävdar Coca Cola att de äger alla sina aluminiumburkar samt att ingen annan har rätt att använda dem. NNu går SodaStream till motattack genom att offentliggöra hotet världen över.

Detta är vansinne. Om Coca Cola hävdar att de äger alla sina burkar då måste de ju också ansvara för att feja opp dem. Istället för att tacka oss för att vi plockar opp deras skräp får vi ett hotbrev från deras jurist. ”

Daniel Birnbaum, direktör på SodaStream

Kampanjen Coca Cola är upprörd över består av burar fyllda med flaskor och aluminiumburkar. Buren ska symbolisera den miljöförstöring som läskedrycker och vatten på butelj och ask medför. I Sverige placerades buren i Kungsträdgården i Stockholm under våren samt budskapet på den svenska buren är att en genomsnittlig svensk familj på fyra personer förbrukar tillsammans 3 714 flaskor samt burkar på fem år. Alla dessa flaskor samt burkar kan ersättas av en enda återanvändbar flaska från SodaStream.

Man kan tycka att SodaStream är mindre begåvade som går i strid med jätten Coca Cola. Då ska man veta att SodaStream i flera decenier själva angripit andra företag för att skydda sitt monopol att fylla sina kolsyreflaskor.

Kolsyreflaskor är en förpackning {och SodaStream har förlorat i många länder. Men i Sverige har SodaStream nyligen vunnit mot Vikingsoda i Tingsrätten mot alla odds och fastän det finns EU-prejudikat.

Vikingsoda är en stor miljökämpe med läskmaskiner, kolsyra, läskkoncentrat och bordsvattenessenser.

Så Coca Cola har att välja. Går man i strid så är det mot en stridsvan motståndare som – i vart fall i Sverige – kan vinna även om de skulle förlorat i andra länder. Och dessa burkar är plockade i Sverige.

Mer info på:

https://www.cisionwire.se/sodastream/r/coca-cola-forklarar-krig-mot-sodastream,c9275471