Svedala kommun stoppar exportföretags expansion – 8 kan komma att sägas upp

Gert Strand AB är ett expansivt exportföretag inom livsmedelsindustrin. Den grupp av företag som politiken har som mål att stödja mest av alla företagsgrupper.

Företaget är i starkt expansion med aromer för kolsyrat vatten och kaffe – man har under den senaste 12-månadersperioden nyanställt 9 personer och söker ytterligare 2 medarbetare.

Dessutom har man under ca 2 år arbetat på en exportaffär som skulle 12-dubbla företagets omsättning. Affären är i princip klar, maskinlinje har blivit offererad av Fillpack i Svedala och för detta skulle ytterligare 4 personer anställas direkt efter tillbyggnad.

Man har anlitat ett välrenommerat byggadministrationsföretag som gjort ritningar och ansökan om bygglov. I 8 månader har man väntat på bygglov.

Företaget har under tiden växt ur sina lokaler och har fyllt 3 stora containers utomhus. Buffertlagret på 6 X 20 meter har fått överfyllas – från golv till tak, från sida till sida och 3-4 pallar högt.

Gert Strand AB har växt så mycket att man inte längre fungerar normalt. För tillverkning räcker det brandsäkra ingredienslagret inte till. Det är fyllt från golv till tak, varje morgon får man ta ut en mängd produkter bara för att komma in. Det finns inte plats att hålla den storlek på ingredienslagret som motsvarar orderingången, vid stora order får man beställa ingredienser och vänta på dessa i 3-4 veckor.

Buffertlagret är 20 meter djupt, beställer en kund en vara som är längs in måste hela lagret ställas ut på gården med truck, varorna plockas och sedan allt ställas in igen – något som tar flera timmar. Vid regn och dåligt väder går det inte att plocka något alls.

Stora beställningar som normalt skickas på 3 dagar kan därför ta upp till 6 veckor.

Alla dessa problem skulle försvinna i ett slag med en enkel utbyggnad. Kommunens tjänstemän rekomenderade att bygglov skulle tillstyrkas.

Den 14/10 avslog Svedala Byggnadsnämnd bygglov.

På Gert Strand AB är man förtvivlad och har kontaktat Svedala kommuns näringslivschef John Taylor.

Svedala kommun har genom att stoppa utbyggnaden orsakat Gert Strand AB och andra företag i Svedala stor skada.

2 nyanställningar stoppas direkt, pågående rekrytering är stoppad.
4 personer skulle anställas för den nya exportproduktionen.
8 personer i befintlig personal kan komma att sägas upp
Inköp av maskiner för närmare 1/2 miljon kronor av Svedalaföretaget Fillpack har fått stoppas.
Tillbyggnad för ca 2 miljoner och de arbetstillfällen det skapar är borta.
Underleverantörer i Svedala blir utan kund.

Gert Strand AB och dess personal är kunder till många företag i Svedala. Direkt förlorar butiker, bensinstation, restauranger, apotek med flera 6 nya kunder och riskerar att förlora 8 befintliga.

Detta för åratal framåt – dessutom har Gert Strand AB planer på ytterligare expansion.

Av befintlig personal riskerar nu 8 att sägas upp. Gert Strand AB kommer omedelbart att kontakta företagsdoktorn Gert Thuresson på GT Företagsutveckling för hjälp att försöka rädda jobben.

Vi kunde aldrig föreställa oss att få avslag på tillbyggnad av vår egen fastighet på vår egen tomt. Bygglovsansökan är exemplarisk och kommunens egna tjänstemän på byggnadskontoret rekommenderade ett bygglov.

Att Byggnadsnämnden stoppar vår expansion och skadar sysselsättningen i Svedala är helt oförklarligt, säger Gert Strand.

Politiker kan ta vilka beslut dom vill och kan vältaligt motivera vilket beslut som helst. Men att man direkt stoppar 6 nyanställningar och riskerar 8 uppsägningar är ett mycket konstigt agerande av Svedala Kommun.

Nu är vår första prioritering att rädda jobben och behålla 8 duktiga medarbetare. Vi hoppas också att John Taylor på näringslivsenheten kan hjälpa oss, han har varit här och med egna ögon sett alla problem.

Genom Svedala Kommuns agerande har vi över en natt från ställa om från att expandera till att överleva, säger Gert Strand.

Länk till artikel i Sydsvenska Dagbladet:

https://www.sydsvenskan.se/omkretsen/article1269387/Bygglovsarende-stoppar-tillvaxt—atta-kan-sagas-upp.html

Newsdesk: https://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/svedala-kommun-stoppar-exportfoeretags-expansion-8-kan-komma-att-saegas-upp-497774

Kommentarer finns på nätet, bland annat på luttrad.com och ett drabbat företag.