Tillåtna samt otillåtna födoämnen

Atkinsmetoden är en hård diet som kräver mängder disciplin samt motivation. Självfallet finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och i synnerhet dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.

Ungefär 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det resterande energibehovet från intag av kolhydrater.

En tydlig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en utökad medvetenhet hos både konsumenter samt producenter. Klicklänk till mer info I mataffärerna finns följaktligen mer grovt bröd att finna, och sockerhalten i exempelvis yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men bör reduceras enligt Atkinsdieten. Det är betydelsefullt att hålla koll dessa födoämnens olika GI-värden.

Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att intaga ändamålsenligt protein som främst finns i vilt kött, avokado och fisk.