Använd målarsoda för att effektivt avlägsna muts

Vattenfritt natriumkarbonat kallas även för målarsoda och är ett effektivt rengöringsmedel som funkar utmärkt för olika typer av tvätt. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användning. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

Man behöver inte bara använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och medför att ny färg eller tapet ges bra grepp. Målarsoda kan alltså användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel behandla trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier därför att det består av ett starkt alkali. Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet sätt farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock ska man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan även produceras artificiell väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt åt att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas en aning frätande så för den skull bör handskar och skyddsglasögon användas.

Alternativ beteckning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att inhandla i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De skilda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är oftast lätta att dosera och återförsluta. Hembryggning.se har ett jättesortiment målarsoda av livsmedelskvalitet. En vanlig sökning efter målarsoda på nätet är: vad innehåller målarsoda
.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett förhållandevis grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform för tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används vanligtvis i glastillverkning, för kemisk bearbetning och i tvåltillverkning.