Använd mjölksyra för att få nyttigare grönsaker till middagen

Numera så kan man mjölksyra köpa på webben och det är alls inte särskilt svårt att ordna med mjölksyrade grönsaker till middagen. Anledningen till att så många väljer att syra grönsaker är att detta är gott för våra magar. Med mjölksyra vegan så kan man även undvika att förtära animaliskt och likväl ta del av det som man annars hade fått i mejeriprodukter.

Vad är I själva verket mjölksyra och hur framställs den?

Den som undrar “vad är mjölksyra?” kan få intrycket av att detta är en syra som man får från mjölk men så är det ej. Det rör sig om en karboxylsyra som därtill är mycket oumbärlig inom biokemi.

mjölksyra

Det var den svenske kemisten Carl Wilhelm Scheele som upptäckte syran i sur mjölk år 1780, och i början av 1800-talet så såg Jöns Jacob Berzelius och mjölksyran dessutom uppkom i muskler då de utsattes för kraftig ansträngning.

Du vet måhända hur det känns att springa ett långt lopp när musklerna börjar framställa mjölksyra. Det här är ej bekvämt men det är heller inte farligt. Det är L-mjölksyra som uppkommer i våra muskler, och när man anstränger sig hårt så kan det bli så att kroppen inte hinner få dän syran från musklerna vilket leder till större ansamlingar som kan kännas av.

Man kan få L-mjölksyra samt D-mjölksyra genom att låta Lactobacillus bakterier knäcka mjölksocker. Det är just den här bakterien som får mjölk att surna och som har gett syran sitt namn.

Men mjölksyran som finns i mejeriprodukter har icke skapats med surning. Numera så tillsätter man syran som man har framställt från melass, potatis alternativt majs. Det är därför som syran är en fullständigt vegansk produkt som även veganer kan nyttja sig av.

Varför använder man sig av tillsatt mjölksyra i mejeriprodukter?

Det kan ju verka en aning märkligt att man tillsätter den här syran i mejeriprodukter men faktum är att det är det här som ger oss den fina tjocka konsistensen på produkter såsom filmjölk samt yoghurt. Mjölksyran koagulerar kasein proteiner så att man får den fina konsistensen.

Man kan likaså använda sig av den här syran i syftet att konservera mat (genom att reducera pH så lågt att bakterier ej överlever9 och när det rör sig om ett konserveringsmedel så har det beteckningen E270.

Som behandling efter en lång antibiotika kur

Ifall man har gått på antibiotika under en längre tid så kan det bildas obalans i kroppen och man kan behöva ladda på med goda bakterier igen. Här är mjölksyran riktigt bra och den finns i hälsoprodukter såsom tabletter med probiotika. Faktum är att man kan säga att probiotika och mjölksyran är samma sak.

Men man måste icke ta tabletter då man själv kan införskaffa koncentrerad mjölksyra och nyttja denna att syra grönsaker med. Mjölksyrebakterierna som man får i sig är riktigt bra på att bilda en miljö i våra slemhinnor som andra farliga bakterier ej trivs i.

Det har även visat sig att mjölksyrabakterierna kan hjälpa vår kropp att ta upp mer av de vitaminer samt mineraler som vi behöver. Om man syrar grönsaker så kommer de viktiga bakterierna att finnas kvar. Probiotikan dödas ej eftersom man ej värmer upp maten som vid vanlig tillagning.