Avfukta samt smaksätt med salt som kalciumklorid

Saltet erbjuder många fina egenskaper och effekter. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. Torrboll i detta fall är det inte den torrboll du tänker på i första hand utan en boll som är fylld med kalciumklorid, denna kan du köpa färdig eller göra själv, ett sätt är att fylla en hink med salt och använda ett durkslag.

allt-fraktfritt.se

Hur fixa en egen torrboll med kalciumklorid till någon effektiv avfuktning?

När man bestämmer sig för att göra egna torrbollar för båten eller förråd så är det först och främst viktigt att man skaffar rätt salt. Vanligt vägsalt kommer inte att fungera som en del tror. Om du av misstag köper natriumklorid att fylla din torrboll med blir resultatet inte bra.

Kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid är vad som behövs för en effektiv avfuktning. När du ska köpa detta salt ska du tänka på att det inte är en vanlig liten hushållsförpackning du behöver så då blir priset en känslig faktor. Det kan bli svårt att hitta en lokal butik som har rätt sortiment av saltet och de mängder du behöver.

Den hemmagjorda torrbollen kan vara ett tygstycke i vilket man häller i omkring 10 kg salt för att sedan binda ihop till en slags kula som man kan hänga upp. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. Det går annars utmärkt att placera ett durkslag inuti en hink som du sedan fyller med salt.

Kanske måste det utrymme du vill avfukta ha flera torrbollar för att få en effektiv avfuktning. Visst får du en effektivare och snabbare torkeffekt men tänk först över vad utrymmena används till och hur de ser ut.

Du kan också använda sig av kalciumklorid som smaksättare

När kalciumklorid används som smaksättare eller annan livsmedelshantering måste saltet vara av livsmedelskvalitet.

Det salt som är tillåtet för livsmedel har beteckningen e509. Detta salt är extremt salt och det används på lite olika sätt. Som bryggsalt används det vid ölbryggning.

Det ger naturligtvis ölet en något saltare smak men också en stabilare och mer balanserad smakupplevelse tack vare kalciumet. Hemmabryggare kan på samma sätt som bryggerierna dra nytta av dessa effekter och göra ett godare öl.

Både när man vill använda kalciumklorid saltet att göra torrbollar eller använda det med livsmedel är det en bra idé att köpa det på nätet online. På nätet så ska man få bra priser och god kvalitet.

Livsmedelskvalitet finns i hembryggbutiker som hembryggning.se och på prisad.se och allt-fraktfritt.se och ibland på Tradera.