Experimentera med vinframställningen hemma

Det är inte alls ovanligt att massor människor brygger sitt eget vin hemma. Det är en fängslande bearbetning som ger möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.

Det allra första steget är att planera processen, och att handla ett passande kärl. Tänk också över vilken typ av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann med tanke på att det ökar chansen till att erhålla ett gott resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill begagna dig av. Det är såklart något som hör samman med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att göra vin på otaliga olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att använda till vinbryggningen så är det viktigt att ordna och rensa noggrant. Dåliga bär ska inte användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär samt 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett redskap som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären alternativt frukterna som används till framställningen. Vanligtvis brukar det stå på jästpaketen ett korresponderande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att blanda.

Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Skilda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges vanligtvis hur man ska göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är för att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än vanligt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man krama ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren igen för att kolla sockerhalten och om mer socker måste tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tips: Taktila etiketter
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig bör man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och avvakta sedan en månad till innan upptappning av vinet.