Få ditt silver att blänka med natriumkarbonat

Att använda sig av natriumkarbonat är ett gammalt välfungerande trick för att borttaga beläggningar från silver. En bit aluminiumfolie måste dölja botten på förslagsvis en glasskål. Därpå strör man ut natriumkarbonat för att sedan hälla över kokande vatten.

Silvret ska doppas i skålen så det kommer i bekantskap med folieytan samt natriumkarbonatet. Var noggrann med att avlägsna grövre smuts och fett innan silvret doppas. Tänk på att man inte ska behandla nysilver enligt den här metoden. Försilvring som möjligtvis riskerar att vara genombruten tenderar att ge mörka fläckar på föremålen som ska behandlas.

I samma ögonblick som man stoppar ner silvret i skålen börjar det bubbla rejält i några minuter. När det slutat bubbla ska beläggningarna på silvret ha avlägsnats.

Det som äger rum i vattnet är en mycket effektiv procedur. Det som händer är att silversulfider som utgör beläggningen på silvret istället omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Med tanke på att det blir till gas är det betydelsefullt att vädra ordentligt – särskilt ifall hårt oxiderat silver ska behandlas. Att processa silver enligt den här metoden medför att silvret inte slits på samma sätt som om putsmedel hade använts.

När beläggningarna är avlägsna måste man ta upp silvret och spola det med kallt vatten och torka och gnida med hjälp av en trasa. Silvret kommer garanterat glänsa på nytt och få nytt liv.

Vad är egentligen natriumkarbonat? Den kemiska formeln är Na2CO3. Det räknas som ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det är ofarligt för huden med bekantskap men ämnet, men å andra sidan kan retning i ögonen uppkomma. Det är heller inte giftigt att förtära natriumkarbonat under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga.

Det ganska grovt fördelade vita pulver är vad som kännetecknar natriumkarbonat i sin fasta form. Det är typiskt att pulverform av natriumkarbonat används i tillverkningsindustrier eftersom det räknas som ett starkt alkali. Mer specifika och vanliga användningsområden natriumkarbonat basisk
är inom glas- och tvåltillverkning.

Natriumkarbonat är naturligt förekommande på jorden men kan dessutom produceras artificiell väg. Större naturliga fyndigheter av natriumkarbonat finns till exempel i USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika och Turkiet. Vid en artificiell process blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Bortsett från tillverkning så är det inte endast till att rengöra silver som natriumkarbonat är ypperligt för. Natriumkarbonat neutraliserar massor fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande. Det passar utmärkt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Med tanke på att det kan vara lite frätande så ska handskar och skyddsglasögon användas när man hanterar ämnet. Det är inte ovanligt att folk använder sig av natriumkarbonat i det vanliga hushållet. Men det brukar mer alldagligt kallas tvättsoda som emellanåt finns att köpa i dagligvaruhandeln. Natriumkarbonat finns vanligtvis i färgaffärer men då normalt under namnet målarsoda. På nätet har hembryggning.se det största sortimentet av natriumkarbonat.