Gör saft och sylt av sommarens frukt samt bär med vinsyra

En del ser vinsyran som en antik sak men faktum är att den ännu köps flitigt i matbutiker online samt lokalt. Man kan använda sig av vinsyra eller citronsyra för att konservera och lämna en bättre smak. Askorbinsyra kan användas på samma sätt men flera menar att vinsyran är ett bättre val på grund av att den har ett lägre PH.

Dags att producera sylt och saft samt att konservera med vinsyra

Men vad är vinsyra I själva verket? Man kan säga att vinsyran är en organisk syra i kristallform. När du skall vinsyra införskaffa så kommer den för det mesta i påsar som pulver alternativt på burk, som är ännu bättre att återförsluta. Den här syran finns naturligt i bär och frukt och då särskilt i vindruvor vilket hörs på namnet.

vinsyra

Anledningen till att den här syran är så pass omtyckt i mat är att den ger en sur smak och att den också funkar som antioxidant och hjälper till med att hålla maten färsk längre. Vinsyra pris är lite dyrare än citronsyra pris, men på senare tid så har citronsyran blivit mer inne som oxidationsämne.

Det finns likaså vinsten som kan funka utmärkt som jäsningsmedel

Ifall du har hört talas om vinsten så ska du vara medveten om att detta inte är samma sak som vinsyran. Man får vinstenen från syran men man använder den till andra saker som exempelvis för jäsning. Bra tips

Då man bakar så kan man förena vinstenen med bakpulver därför att få en grann effekt. Och det går också att få fastare äggvitor genom att mixa den med vinsten. Precis som vinsyran så ger vinstenen konserverande verkan och därför så användes den en gång i tiden i inläggningar.

Ersätt vinsyran med citronsyra alternativt askorbinsyra i sylten

Om det är så att du står utan vinsyra och icke hittar den i den lokala butiken så går det att ersätta med citronsyra eller med askorbinsyra. Man behöver cirka 1,5 mer gånger citronsyra för att få den önskade effekten.

En del menar att man kan ha samma del citronsyra i recept där det står att vinsyran ska användas och sanningen är egentligen den att det icke kommer att göra så stor skillnad. Men för smakens skull så kan det vara förståndigt att ha vinsyrapulver hemma inför syltning och saftlagning.

Anledningen till att så många fortsatt håller kvar vid denna sed är att man får den där gamla smaken. Det smakar som förr vilket inte är så konstigt därför att receptet antagligen är från förr.

Tänk på att ha fräsch syra hemma så att syltningen icke misslyckas. Det kan vara smart att handla hem allt det som man behöver för att göra sylt och inläggningar långt innan man avsätter faktisk tid till detta. Då man väl står där och ska blanda och inser att vinsyrapåsen är för gammal så kan det bli knepigt.

Handla online för bättre priser och bättre produkter

Ett tips är att handla viktiga stapelvaror som vinsyran faktiskt är online. På webben så får du ett bättre urval och väldigt ofta ett bättre pris (allt-fraktfritt.se ligger ofta bäst till för man handlar utan mellanhänder) så passa på att beställa hem den viktiga ingrediensen för sylt och saft så snart som du får chansen.