Hemmaframställning av vin – att tänka på

Den som vill uppleva nya smaker och uppskattar vin bör definitivt prova att brygga själv. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och dessutom genom varierande jästekniker och övriga faktorer. Tips: Vispgrädde aromer

En klar fördel med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder samt utrustning. Det har aldrig någonsin varit så simpelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju dessutom över lag billigare. Det i sin tur innebär andra fördelar.

När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är massor som får gastronomisk förtjusning över att få nyttja vin i maten åt att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken typ av maträtt som lagas.

En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flera olika vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar förmodligen på många.

Det är relevant att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är fräsch samt fungerande. Det är aldrig kul att märka att det fattas någonting när man väl ska komma igång. För att genomföra arbetsprocessen i rätt ordning är det utmärkt att göra ett arbetsschema.

Därtill medföljer normalt bruksanvisningar till allehanda attiraljer som ska användas i processen. Dessa bör läsas mycket noggrant. Att vara bra förberedd kan nämligen förskona många förargelser samt fel.

Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller ej följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att veta hur man i framtiden kan sträva mot och försöka uppnå ett liknande utmärkt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.

Vad gäller utrustningen så behöver den inte vara speciellt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning med tillhörande jäsrör. Det finns givetvis en mängd andra hjälpmedel samt tillbehör och därtill oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en färdig vinsats.

Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt från en färdig vinsats. Det genererar en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit aningen mer kunnig kan man börja prova att brygga vin på exempelvis egenplockade bär eller frukter.