Så hanterar man frukt vid vinframställning hemma

När man framställer vin är det relevant att frukter behandlas på rätt vis för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig kunskap av vinframställning och redogör noggrant och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter som äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att avskilja äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan köpa i till exempel järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar inte mycket fruktrester och kräver jäsning på drygt 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär såsom till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt även dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var grundlig med att inte förstöra kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att frambringa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på ca 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en egenartad kategori. De bör nämligen enbart användas under maj och juni. Vinet kan få en icke önskvärd besk smak om rabarberna är för gamla eller träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med hjälp av kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Läs mer här Gräddlikörer

När omkring ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara noggrann och aktsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten enligt recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär och slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Ifall man till exempel ska behandla större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man dela nyponet itu och därpå skölja med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är utomordentlig frystemperatur.

Det finns dessutom torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon samt rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer såsom i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Naturligtvis har internet fått en signifikant funktion då massor beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så sätt får bären svälla upp närapå 4 gånger sin torkade storlek. Således ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans emellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på till exempel äppelmust ska man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten bör jäsa omkring 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan införskaffa koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket ger cirka 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också alldaglig fruktsaft kan användas. Emellertid ska man erinra att om det är ordentligt söt saft undersöka sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Om saften är koncentrerad så kan den bara användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör prova att framställa vin med hjälp av maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman medräknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta tillsammans med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ner. Blommorna ska kokas sakta under lock till dess de faller ihop. Det brukar ofta ta ca 3-5 minuter. Därefter måste blommorna pressas ordentligt och hällas tillsammans med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten i enlighet med recept.