Trattar

När man minst anar kan man behöva en tratt. Den används till att föra över vätska till en behållare (av något slag) till en annan. I köksmiljö används tratten ofta. Den kan vara användbar när man ska koka saft eller kanske hälla upp ingredienser. Det blir med tratten både lättare att hälla och man minimerar risken för spill.

Faktum är att en del vätskor är kostsamma då man till varje pris vill kringgå spill. Exempelvis när man ska hälla över bensin till en bensintank som hör till båten. Den som brygger egna drycker hemma vill ogärna heller spilla. Att brygga exempelvis vin eller öl hemma är inte bara ekonomiskt kostsamt utan det tar mycket tid i anspråk, och då vill man helst ta vara på var droppe.

För den som aldrig sett en tratt, hur ser den ut? Det är en konformad konstruktion med en större mynning i ena änden samt ett avsmalnande rör i den andra. Det är tänkt att vätskan ska hällas ner i den större öppningen. Typiska material på trattar är rostfritt stål alternativt plast. Fakta omfattande trattar.

sylttratt

Eftersom tratten smalnar av och blir till ett rör medför det att det blir lättare att rikta dit man önskar att vätskan ska hamna. Vanligtvis använder man tratt i samband när vätska ska överföras till en behållare som har en liten mynning. Man bör tänka på att hälla sakta så att tratten inte blir överfull. Man ska låta vätskan få tid att rinna ner. Ibland kan det vara tufft att komma åt med tratten. Då kan man köpa till ett böjbart förlängningsrör, men som i många fall redan ingår när man handlar en ny tratt.