Vin på bär och frukt

Nu för tiden har vinsatser för hemmabruk med tillhörande utrustning utvecklats markant, och det har blivit mycket enklare att brygga sitt vin. Det är dock angeläget att noggrant förbereda sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från start.

Inom den traditionella vinindustrin måste vindruvor användas för att det i enlighet med EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det vanligt att brygga på allehanda bär och frukter.

Ifall man använder sig av exempelvis bär så skall de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är utförligt rengjort inför förjäsning. Tänk på att filtrera ut bort dåliga bär samt rensa bort kvistar. Minsta lilla kvist kan förvränga den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör även vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.

På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Om vinet ligger i jäsning kan det finnas relativt mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra.Klicka Här för mer info Spritessenser 1000 ml till 50 x 75 cl

Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få undan en markant kvantitet av kolsyran. Tänk även på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som också påverkar densiteten.

När förjäsningen är färdig ska musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var grundlig med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Pressa ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i ungefär 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.

Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu aningen vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.

Var noggrann med att skölja ur hinkar samt kärl noggrant efter bruk. Det ultimata är att nyttja oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas samt oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i förbindelse med den sida som befinner sig inåt i hinken.

I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett oerhört sortiment som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig i synnerhet på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder även mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför även aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flertal hemmabryggare använder sig av.