Online apotek – medicin direkt hem i brevlådan

Idag dyker det upp allt fler apotek, både fysiska och online apotek. År 2009 tog eran då staten bedrev monopol på all läkemedelshandel slut, den hade då pågått sedan 1970. Apoteket som vi känner det finns fortfarande, men är till viss del uppköpt, dessutom har nya apotek öppnat av privata aktörer. Man kan fortfarande se den grönvita skylten med ormlogon och apoteket.se är det största online apotek vi har – än så länge.

När man ska handla något så seriöst som läkemedel så vill man såklart gå till en butik man känner tillit till. Apoteket har alltid varit en sådan eftersom den ägts av oberoende aktör – staten. Man ville ha det så just för att det skulle var alika för alla och att läkemedel skulle säljas under kontrollerade former. Det var en ganska unik situation.

Sedan monopolet avskrevs har läkemedelsmarknaden förändrats, priserna har sjunkit och öppettiderna har blivit bättre, man slipper dessutom köa lika mycket som förr, i synnerhet om man väljer att handla online, via internetapotek.

På online apotek kan man handla allt från receptfria läkemedel till hygienartiklar, förband och graviditetstest. På vissa online apotek kan man dessutom beställa sina receptbelagda läkemedel, så länge man innehar en e-legitimation. En e-legitimation är enkel att skaffa genom ens bank eller via Telia.

Leveransen kommer efter några dagar, antingen till ens hem, postens utlämningsställe eller till ens närmsta apotek eller apoteket shop (om man beställer via apoteket.se). Man slipper i vilket fall som helst köerna.

Online apotek är en revolution för personer med begränsad ork, tid eller rörelseförmåga. Apotek är i sanningens namn ett av de tråkigaste ställena man kan vara på och alltid ett nödvändigt ont att besöka. Kan man då göra besöken så få och korta som möjligt så känns livet lättare. Äldre personer, stressade/upptagna människor och folk med funktionshinder drar extra mycket fördel av online apotek.

Det är svårt att se nackdelar med ett system som man har vant sig vid, men omregleringen av det statliga läkemedelsmonopolet har verkligen medfört många fördelar. Konkurrensens existens brukar ha den effekten. Saker som vanliga värktabletter går att köpa i livsmedelsbutiker och populära ketosstickor – som visar huruvida kroppen befinner sig i ketos (maximal fettförbränning) – kan man hitta på allt-fraktfritt.com.

En webshop fungerar i stort sett likadant oberoende på vad det är som säljs, online apotek är inget undantag. Man klickar runt på den aktuella shoppen och lägger sina produkter i en virtuell kundkorg. När man är nöjd så går man till «kassan». Där får man fylla i sina uppgifter och sedan betalar man. Sist ska man godkänna sitt köp.

Det finns några produkter som inte säljs online, det är känsliga läkemedel, åldersbegränsade läkemedel, narkotikaklassade läkemedel samt subventionerade läkemedel. Alla av ganska uppenbara anledningar.

Det är inte så lätt att bryta vanor och vi svenskar litar fortfarande mest på det grönvita Apoteket med ormlogon, men å andra sidan så har nykomlingarna och nätbutikerna nyss fått inträde så det där är bara en tidsfråga. Online apotek är ett koncept som fortfarande utvecklas, med tiden kommer det att bli ännu mer användbart.