Onlineapotek – läkemedel lättillgängliga via internet

Onlineapotek har sedan det statliga apoteksmonopolet avslutades år 2009 börjat poppa upp i ganska stor skala. Apoteket.se är det «gamla» apotekets internetapotek, där man kan känna igen allt från färgsättning (grönt och vitt) till logo (den gröna ormen).

Massor av nya apotek har tagit form på nätet, vissa mer seriösa än andra. Man kan köpa allt från receptfria läkemedel som hostmedicin eller värktabletter till andra apoteksvaror som graviditetstest och hygienartiklar via onlineapotek. På apoteket.se kan man till och med få sina receptbelagda läkemedel beställda och hemskickade, alternativt lämnade på ens närmsta apotek/postutlämningsställe/apoteket shop. Det som krävs då är att man har en e-legitimation vilken man får tilldelad via banken eller Telia.

För personer med begränsad rörlighet såsom äldre eller funktionshindrade är det här lite av en revolution, en mycket välkommen sådan. Man slipper ta sig ner till ett fysiskt apotek för att få tag på sina läkemedel, det är bara att klicka lite på nätet och efter några dagar (man bör räkna med minst tre) så kommer ens varor i brevlådan. Inget köande och inget väntande.

Det är sedan 2009 möjligt för vem som helst som innehar rätt utbildning att öppna ett apotek och sälja läkemedel. Innan 2009, ända sedan 1970 har staten haft monopol på all läkemedelsförsäljning, allt från vanliga värktabletter till tunga receptbelagda mediciner har bara gått att köpa på vårt statliga apotek med den karaktäristiska vitgröna skylten med en orm på. Det var ganska unikt för Sverige och resulterade i relativt få apotek och höga läkemedelspriser om man jämför med övriga Europa. Dessutom har det förekommit recept på många mediciner som man i resten av världen bara traskar in på apoteket och får köpa utan recept.

Det är inte så lät att se nackdelar med något som man är så väldigt van vid, men sedan statens läkemedelsmonopol omreglerats och nya apotek öppnats så har konkurrensen resulterat i lägre läkemedelspriser, bättre öppettider och större tillgång till olika mediciner. Värktabletter säljs nu i vanliga matvarubutiker och en hel del onlineapotek har börjat poppa upp på internet. Med den fria försäljningen kan man hitta apoteksvaror även i andra onlinebutiker, t ex hittar man de väldigt eftertraktade ketosindikatorerna Ketostixallt-fraktfritt.com.

När man köper sina läkemedel online så funkar det precis som när man beställer från andra webshoppar. Enda skillnaden är om man vill köpa receptbelagda mediciner via nätet, för då behövs som sagt en e-legitimation. Vissa saker säljs inte online, det gäller främst narkotikaklassade mediciner, läkemedel med åldersgräns (exempelvis nikotinprodukter), läkemedel som subventioneras av olika företag (exempelvis p-piller till minderåriga som brukar betalas av landstinget), samt ömtåliga eller temperaturkänsliga läkemedel.

Svenskarna är fortfarande ganska så lojala mot det klassiska apoteket, men så är ju alla förändringar väldigt färska ännu. Går man ut för att handla på ett apotek och kan välja mellan det vitgröna apotek man så väl känner igen och något nytt med lustigt namn så är vi nog många som väljer det trygga alternativet. Men detta kommer att ändras. Allt fler kommer dessutom att börja utnyttja den fantastiska möjligheten att handla sina apoteksvaror från onlineapotek.