Gör egna efterrätter samt godis med hjälp av salmiak I pulverform

Lakrits är förmodligen ett typiskt svenskt godis och det är massa som gillar det. I andra länder så är det icke alltid så enkelt att hitta det salta lakritsgodiset så ska man ut och färdas så kan det vara klokt att ta med sig lite godsaker alternativt kanske salmiak i pulverform så att du kan bereda ditt eget godis.

salmiakpulver

Vad är salmiak och vad kan det användas till bortsett från godistillverkning?

Det är betydelsefullt att inse att salmiak icke är samma sak som lakrits men att salmiakpulver ofta är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och det här ämnet använder man därför att få den salta smaken men faktum är att det har många andra användningsområden. Salmiak fungerar utmärkt som rengöringsmedel.

Då man främst började framställa ammoniumklorid så ville man använda det som gödsel. Idag så används salmiaken även fortsättningsvis som gödsel men det finns fler hisnande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan eliminera syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak och lakrits är samma sak?

Nej, man kan verkligen ej säga att detta är detsamma! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är avsevärt lyckad och salmiaksalt är känt för att giva en så bra smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som visserligen också är populärt men en helt annan sak.

Nuförtiden så är det avsevärt vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Om man ska skapa nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man skall tillägga en gnutta lakritspulver. Det här är ej salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan förstås också vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och det här pulvret är enkelt att få tag i. Man kan inhandla det online till ett bra pris (ofta på allt-fraktfritt.se samt Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det avsevärt som med fördel kan smaksättas med det.

Finna bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av alla goda efterrätter samt det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att handla pulvret enbart för att prova. Kola, lakritslantar, hallondessert… det här är blott några exempel på sådant som blir vansinnigt gott då man blandar i salmiaken.

Webben är fullt av vackra tips och goda recept som är enkla att följa. Har man blott ett grundrecept så kan man för det mesta ge det hela en saltlakritstvist genom att addera salmiakpulvret. Det är inte komplicerat och något som absolut leder till efterrätter samt godis som är lite avvikande.
Klicka på denna länk för mera info från salmiaken.se.

Tänk på att icke överdosera. Man vill otvivelaktigt ej få för mycket av den salta smaken som onekligen är läcker men som kan ta över ifall det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man pröva sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.