I en tid då vi vill äta sött men inte vill få i oss socker så är olika sötningsmedel av högsta intresse. Det är dock inte varje gång så enkelt att finna korrekt medel eftersom de olika varianterna har en aning skilda egenskaper och därmed passar olika ändamål. Med sukralos så får man ett sötningsmedel som i stort sett är helt utan kalorier. Det här är ett medel som kan användas för bakning men det är viktigt att förstå hur man ska använda det på rätt sätt.
Vad är egentligen sukralos och är det säkert att nyttja?
En anledning till att man gärna använder sig av sukralos för att söta skilda bakverk samt livsmedel är att detta är ett medel som är sötare än flertal andra sötningsmedel och till med än vanligt socker. Man räknar med att sukralosen är fyra gånger sötare än aspartam som även används därför att söta utan att tillföra kalorier.
Sukralosen framställs från fullkomligt vanligt socker, Man ersätter tre av OH-grupperna i sockermolekylen med kloratomer och så får man ett sötningsmedel som kommer med massor fördelar. En av dessa är att det kan användas i matlagning eftersom det går att hetta upp. Det är likaså därför som sukralosen är ett så bra val då du vill förtära bakverk men hålla vikten.
Precis som med så mycket annat i livet så ska man inte uppförstora användandet av sötningsmedel men det finns ingen orsak till att frukta sukralosen. Den är pålitlig att använda och det I synnerhet i bakverk och godis som man gör hemma.
Sukralos kan däremot vara besvärlig att hitta i butiker men finns på internet på allt-fraktfritt.se, Prisad.se, Tradera, Webhallen med flera.
Andra former av sötningsmedel som även kan vara av intresse
Den som börjar med en diet där socker skall uteslutas blir glad av att se att det finns gott om alternativ. Man kan söta maten med andra medel som exempelvis erytritol som är en naturlig sockeralkohol (finns i päron och melon) som används i flera kända sötningsmedel som exempelvis sukrin. Om du testat sukrin i kaffet så måhända du rynkar på näsan och det är inte så konstigt, jämfört med sukralosen så är erytritolen icke lika stark.
Ett annat vanligt medel för sötning är xylitol som även har namnet björksocker. Detta är en annan form av sockeralkohol som till skillnad från erytritolen har en så god smak att den används flitigt i sockerfritt godis och tuggummi. Xylitolen är känd för att ha kariesmotverkande egenskaper och det är också för den skull som tuggummi med denna ingrediens rekommenderas av flertal tandläkare som ett substitut till godis med socker.
Något som är gripande med xylitolen är att den inte endast ökar på salivproduktionen i munnen. Den kan också hämma tillväxten av en del bakterier och detta kan medföra att ett barn ej får öroninflammation!
Det här kan vara bra att känna till om man är förälder till att barn som ideligen har problem med öronen och som skulle kunna behöva något gott och nyttigt att motverka detta med.
Problemet med de flesta sötningsmedel är att de har dålig smak. Stevia har en besynnerlig lakritsliknande bismak som flertal tillverkare försöker hemlighålla med att tillsätta smakämnen. Flera sötningsmedel smakar kemikalier eller smakar så dåligt att man brukar blanda flertal olika i ett försök att få bättre smak. Somliga sötningsmedel tål ej värme alternativt minskar i sötma över kort tid, månader. Det som smakar bäst är Sukralose (som är kostsam) och näst bäst Erytritol.
Men hur nyttigt är det egentligen att kompensera sockret?
Det är inte längre någon hemlighet att vi får i oss för mycket socker så det är klart att det finns tydliga fördelar med att använda sötningsmedel som är utan kalorier och som är enastående för tänderna. Men man ska spåna på att det inte alltid är att förespråka de sockerfria produkterna. Det kan finnas andra ämnen som fenylalanin som brukar finnas i produkter med aspartam och detta kan vara farligt ifall man får i sig för mycket.