Använd målarsoda för att effektivt ta bort muts

Målarsoda är vattenfritt natriumkarbonat och funkar enastående som rengöringsmedel åt olika utmaningar. Innan man till exempel vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användbarhet. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så ska svamp användas. Skölj den kontinuerligt med vatten.

Man behöver inte endast använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen stark alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och medför att ny färg eller tapet får bra fäste. Målarsoda kan alltså användas som rengöring före målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra åt att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat vanligtvis i tillverkningsindustrier eftersom det innehåller ett starkt alkali. målartvätt med yes Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på intet sätt farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock ska man vara noggrann med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är mycket låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan också produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i exempelvis USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutralisera många fläckar samt lukt. Det passar bra för all typ av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas lite frätande så för den skull bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ term för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det oftast att handla i dagligvaruhandeln. Klicklänk till mer info. Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i framförallt färgbutiker. De skilda fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis enkla att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.