Gör ditt mousserande vin hemma

Att brygga sitt eget mousserande vin kan vara en väldigt svår procedur om du väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.

Men det finns en alternativ procedur som skänker fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.

Även mousserande vin kan göras från en mängd diverse material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en bra kvalitet alla druvor produkt för att producera champagne.

Innan vi börjar skall jag att det finns ett smidigare sätt som också framställer ett godare vin. Köp en vinsats från vinsats från hembryggning.se, prisad.se eller liknande webbutik.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan inhandlas ganska billigt online.

Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och inte högre.

Därtill behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de inledande bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (ej att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver likaså en kapsyltång samt en del hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har upphört, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.

Vinet bör vara en aning grumligt, om inte tillägga en aning jästsediment som kommer från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en primitiv sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att tillverka denna sirap, värm en blandning av en andel vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, varsamt ändock grundligt, i vinet.

5)

Nästa steg är buteljering med hjälp av hävert, transportera vinet omedelbart till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer inte att kunna handskas med det tryck som byggs upp.

6) Ställ flaskorna stående på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara färdigt nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det blir kristallklart.

Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Detta kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en känslig process där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt vis.

Såvida du inte är en mästare på denna skicklighet kan detta möjligtvis vara ett gott tips:

Snabbhet är det mest betydelsefulla i denna process om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och ta bort locket på flaskan.

Det tar lång praktik att se till att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har ej skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som grund till detta, alla tillbehör för detta hittar du lätt på webben.