Förse din hund med en effektiv hundsele

När en hund ska dra någonting framför sig så bör helst hundägaren alltid använda sig av en hundsele. En dragsele hund kan på flera vis påminna om spårselar, men det finns viktiga skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska ta sig framåt med linor kring halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska ta sig framåt med hjälp av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska ej behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund bör göra just det. Eventuellt är det en slädhund i fjällen alternativt en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det viktigt att ens dragsele hund har fästs som den ska så att hunden slipper drabbas av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara enklare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är enormt fokuserade och kan dra tämligen mycket, för den skull behöver man något starkt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med band omkring bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har generellt fler remmar att fästa runtom hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg och bringa finns såklart, men dessutom brukar det likaså löpa remmar över ryggen och runt svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste vid svansroten, men ska hunden dra släde så måste det finnas fästen intill sidorna och en kraftig rem över bringan.

En hundsele bör ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En riktigt bra dragsele kan hunden använda hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från ett par hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon påläst vilket märke och modell som passar just din hundras bäst, bra passform är väldigt centralt. Från en del märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det handlar om material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är gjorda i slittåliga material som polyester. Dessa brukar också vara vadderade så att det inte ska uppkomma skavsår hos hunden. Läder är både mjukare och mer klassiskt och fungerar bra så länge selen sitter bra kring hunden.

Samtliga som äger hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta vänner är kraftfull och ännu starkare från hundens sida, därför förtjänar de det bästa. Om man äger en draghund så bör man investera i en dragsele hund som är lämplig för just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen är perfekt och skaderisken minimeras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välmående.