Hundselar i varierande material och kvalité

Hundselar finns det idag en hel uppsjö av, för olika ändamål samt behov. Man brukar kunna fördela selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele och dragsele, men sedan finns det även selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

hundkoppel

Ett hundhalsband fungerar ok på många hundar, men man ska vara medveten om att skador såsom whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt skönt att bli dragen i halsen vilket kan medföra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att undkomma sitt halsband. Med hjälp av en sele blir det både enklare att kontrollera sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar avsedda för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en oerhört folklig hundsport som engagerar många människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar utgöra en kraftig rem som sträcker sig över hundens bröstkorg och en som löper över dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den väldigt entusiastisk och följaktligen kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden kan löpa omkring tämligen fritt.

Det finns även behov av duktiga spårhundar inom polisen och i vissa regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan stödja polisen att få fast brottslingar på rymning alternativt narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den består av fler remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar arbetar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man sannerligen har en hundsele som passar hunden perfekt. En dragsele ser ut som en spårsele men har dessutom remmar som löper över hunderns rygg och runt dess svansrot. Generellt finns haken för dragkopplet baktill, vid svansroten, men i vissa fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man nyttja till en rad skilda ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men även särskilda cyklar. Hundintresset är brett i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar fått en central roll. Att cykla runt via somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för udda inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen minst lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används även till ledhundar som assisterar äldre och funktionshindrade personer i samhället.