Hundsele är skönare för hunden

En hundsele används istället för ett hundhalsband och innebär, till skillnad från vad många människor möjligtvis tror, inte nödvändigtvis att hunden i fråga är för okontrollerbar för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att dirigera sin hund ute än vad ett halsband är. Hundar kan även få nackskador av vanliga halsband som brukas inkorrekt.

Hundselar kan se ut på flera annorlunda sätt och varierar självfallet i både kvalité och prisklass. Vilken typ av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man äger. Vill man ha en promenadsele till sin lilla chihuahua så köper man en annorlunda sele mot vad den som vill använda sig av en dragsele för sin dobermann gör.

Att gå ut och spatsera tillsammans med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är någorlunda starka också i kroppen, men med tanke på att en hundsele är så mycket skönare för hunden kan det hända att den känner sig mer nöjd med en sele och för den skull drar mindre. Somliga hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en mycket aktuell sport bland hundägare, hundar gillar att spåra och lär sig snabbt, vilket gör det till en kul sport för både hund samt ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden har möjlighet att springa och spåra obehindrat i frånvaro av ett irriterande halsband runt halsen. Till sin spårsele är det effektivt att ha en spårlina så att hunden kan ränna relativt ohindrat när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett grandiost mått av iver, så hämmande halsband och för korta koppel är sällan populära.

Sedan finns det även dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som ska dra en tyngd efter sig behöver schysst stöd för kroppen för att underlätta dragningen och en bekväm sele som inte skaver. Det är mycket betydelsefullt att tänka på att vara grundlig med hundens mått när man köper en hundsele, särskilt en dragsele, i och med den annars lätt klämmer, gör ont eller skaver. En kortpälsad hund behöver därutöver ordentligt med vaddering mellan remmar samt päls.

Dragselar består av de klassiska remmarna kring bröstkorg och runt bringan, men sedan löper det även remma över dess rygg och kring dess svansrot, allt för att ge hunden så bra stöd som genomförbart. Man kan låta sin hund dra en mängd olika objekt som slädar, skidor, pulkor, cyklar och vagnar av diverse slag. En hund är sannerligen en enastående kamrat när man beger sig ut på utflykt i det gröna, inte endast som sällskap utan också som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man självfallet se till att den kommer att passa den hund man avser den för, samtidigt är det relevant att den är redigt vadderad och trygg nog åt ens fyrbente vän. De flesta selar består av skinn eller diverse polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta några få hundralappar. Det är en väldigt förståndig investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välmående samt komfort så är enhundsele ett gott alternativ till obekväma och emellanåt smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer bara att åtgärda problemet temporärt, inom kort tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin vän med ett halsband, vilket man inte gör med hjälp av en välsittande hundsele.