Spårhunden – oerhört fokuserad samt skärpt

Den hund som tränas i spårning kallas för spårhund. Detta är en hundsport som blir allt mer populär i Sverige, mycket för att hundarna tycker att det är hemskt underhållande att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att utöva själv och är man riktigt flitig så kan man dessutom tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar evigt på sin flockledare och har man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare nöjd och lycklig vilket gör att det i regel är relativt smidigt att träna en hund, så länge det görs på rätt vis. En spårhund ska tränas av en som känner till hur man lägger ut spår åt hunden och det kan vem som helst lära sig via olika spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en härlig upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så ska den få relativt fria tyglar att söka var den känner spår. Detta innebär att hunden behöver en lång lina att löpa i, istället för ett koppel, och en kraftig sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man måste tänka på är att finna en hundsele med bra passform efter exakt din hunds mått, och att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En ordentligt bra spårsele kan man ha glädje av i flera år, så det är smart att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger runt dess bröstkort, sedan finns det ytterligare remmar som sträcker sig runt ryggen och kring hundens svansrot. Oftast sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen vid svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har bara remmar kring bringa samt bröstkorg men kan trots det komma flera modeller med mindre skillnader.

En spårhund brukar älska sin sele med tanke på att den förknippar selen med spårning. Ifall en hund inte trivs med att spåra så blir det svårt att bevara denna hobby, men nästan alla hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på rätt sätt. En hund måste ständigt undervisas med mycket klara order och massor av uppmuntran.

Det finns flera oliks saker som man kan göra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de tenderar att anse är mycket roligt. Vissa hundraser lämpar sig bättre åt vissa sporter än andra. Border Collies är t ex oerhört duktiga på agility då de är så snabba och smidiga, samtidigt som en husky vanligtvis är bättre på att dra föremål efter sig. Hundtips finns här

När det gäller jakt så är en drever vanligen fantastiskt duktig och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.