Företag och ID-kapning

Riktigt stora skurkar inom ID-kapning bryr sig inte så mycket om enstaka privatpersoner – de går på hela företag och använder sina väl beprövade metoder för att ödelägga verksamheter. Genom att attackera ett företag kan man komma över gigantiska stora summor pengar på oerhört kort tid, bland annat genom att handla varor i företagets namn som man därefter kan avyttra för låga priser och tjäna storkovan. För företag är detta så klart ofta en dödsstöt och något man i regel har svårt att repa sig efter.

Vad gör ID-kaparen när den går på företag?

När en ID-kapare väljer att rikta in sig på att kapa ett företags identitet finns det flera skilda förfaringssätt, men det vanligaste är att skurken beställer kreditkort i företagets namn. Om ID-kaparen är organiserad samt effektiv beställer denne flera skilda kort på samma gång, vanliga exempel är IKEA-företagskort, Jula, Kjell & Co, Biltema, samt självklart vanliga bankkort. Är det ett stort företag som attackeras så kan flera annorlunda kort utfärdas i företagets anställdas namn – omfattningen vet egentligen inga gränser.

I boken förekommer en större och bra checklista. Boken finns tillgänglig att låna som e-bok i biblioteken samt kan införskaffas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer data.
Klicka här för mer detaljer

ID-kapare beställer ofta en ny omgång avancerade datorer, mobiltelefoner, skrivare, lasertoner samt annan teknologisk apparatur för skyhöga kostnader. Dessa säljer kaparna därefter vidare och lägger pengarna i egen ficka.

ID-kapare som går ännu längre anmäler öppning av filialer på olika orter i ditt företagsnamn. Man utrustar filialerna till max med möbler, datorer, telefoner samt andra varor. Varorna säljer kaparna vidare sedan – för det fanns ju aldrig en riktig filial. Man kan dessutom slå upp en shop alternativt lager och beställa varulager.

Summorna når enkelt åtskilliga miljoner kronor inom loppet av några dagar och situationen blir en verklig mardröm för företagsägarna.

Semestertider är extra känsliga

Företag som står tomma är speciellt utsatta och under semestertider, vid jul samt högsommar, sker flest försök till ID-kapning av företag. Man ska se till att ha koll på sin post och sina lokaler, framför allt med tanke på att postvittjning är en vanlig metod för att komma över känslig upplysning om företag.

Märker man att post saknas ska man direkt skärpa sina sinnen med tanke på att det kan betyda att ID-kapare sysslar med att kartlägga ens verksamhet.

Viktiga länkar

Du som känner dig oroad och vill veta mer om ID-kapning av företag kan dra nytta av följande länkar:

– Polisen (https://polisen.se/)
– Stöldskyddsföreningen (https://www.stoldskyddsforeningen.se/)
– Polisen Bedrägeri på Facebook (https://www.facebook.com/pages/Polisen-Bedr%C3%A4geri/546406245370971)
– Information om brottsbenämningen av ID-kapning (https://www.bolagonline.se/lagar/brb9.html)