Historisk skildring om ID-kapning

Med ID-kapning följde mord

Om man blickar bakåt i tiden så får man medge att ID-kapning var ett ännu tyngre brott i sin vagga än vad det är idag. Den som kapade någons identitet för 50-100 år sedan gjorde det för att denne behövde en egen, alldeles ny, identitet – och för att knycka någon annans tvingades man först döda offret vars identitet man ville åt. Kroppen var man tvungen att dölja väl för att undfly att bli påkommen, men när det väl var gjort så kunde man anta den dödes namn, födelsedatum, personnummer samt annan privat upplysning. Givetvis fanns det skilda bakomliggande anledningar för denna variant av ID-kapning, men i regel låg drivkraften i att komma undan sitt eget öde; mer sällan handlade det om en strävan efter att bli välbärgad.

ID-kapning genom telefonen

När hemtelefonen hade blivit vanlig så började ID-kapningar att äga rum över telefonlinjen. Det var det första teknologiska forumet för systematisk kapning av identiteter. Vanligast var att ID-kaparen ringde upp en utvald människa med löften om arv, vinst alternativt andra mångsiffriga belopp, och för att “vinnaren” skulle kunna få dessa pengar behövde man personlig upplysning för att verifiera denne. Gemene man insåg inte att upplysning som personnummer, adress samt bankkontonummer var känslig – särskilt inte bredvid löften om snabb förmögenhet. Den bedragna förlorade i regel samtliga sina tillgångar, och fick i utbyte ofta sitt liv slaget i spillror – medan de allra flesta ID-kapare kom undan. Idag sker så få som 7 % av alla ID-kapningsförsök genom telefon, i jämförelse med nästan 100 % för 40-50 år sedan.

ID-kapning via soporna ledde till rekordförsäljning av pappersstrimlare

När folk hade fått tillräckligt med upplysning och varningar beträffande ID-kapning via telefon så minskade de drastiskt i antal, men under 1980-talet blev soporna istället ett av de huvudsakliga målen för brottet. Efter att mängder av fall uppdagades där ID-kapare helt sonika hade grävt upp känslig information om intressanta personer ur deras sopor, blev pappersstrimlaren tvärt omåttligt omtyckt på kontor runt om i världen.

I boken finns en mer komplett och bra checklista. finns tillgänglig att låna som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bokomslaget för mer detaljer.
Klicka Här och nu för mer tips

Webben har gjort ID-kapning enklare än någonsin

Med hjälp av internets storartade entré i våra liv är vår personliga upplysning mer lättillgänglig än någonsin och ständigt kapas identiteter, både i Sverige och i resten av världen. Idag är hotet om ID-kapning jämt pågående, det kan hända vem som helst, var som helst samt när som helst, och det har hittills inte funnits några enkla, effektiva och billiga sätt att skydda sig. Man har fått lita på den inte så tillförlitliga klassikern “Det händer inte mig”.