Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Nu kan man få smak av den gamla konstnärsklassikern Absint i sitt kolsyrade vatten. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är enkel att mäta upp med hjälp av kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak samt aningen bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

kolsyrat vatten smakeraqviasodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Både Van Gogh samt Hemingway var kända för att tycka om Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades frambringa bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar och bland bohemer. Somliga menar att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till vanvett.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som vanligtvis ligger mellan 60-70 % så behöver man inte mycket för att känna sig snurrig i skallen. Smaken är otroligt säregen med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Vanligtvis blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar och blir grumlig. Att dricka Absint rent bränner ordentligt i halsen, även ifall smaken fortfarande är väldigt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens tillverkad på örtextrakt och oljor som smakar exakt som den Absint man får på Systembolaget, men utan att bränna i halsen alternativt skapa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket människor med utvecklade smaklökar kommer att uppskatta.

Vill man så kan man testa att mixa en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte bara till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till olika saker. Just Absint känns som en uppenbar smak att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allting från te till grädde samt bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 annorlunda smaker i sitt sortiment, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är enkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då får man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man själv avgöra om man vill ha mer eller mindre i fortsättningen, eller vid annorlunda tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i butik idag är oerhört populärt, men Strand anser att valmöjligheten fortfarande är oerhört begränsad. Allt detta kolsyrade vatten är oerhört klent smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så stort som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar även att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt pålitlig och skiljer sig ganska radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand antar att om man uppskattar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.