Arbetsplatsen blir mer spännande med smaksatt vatten

På arbetsplatserna i Sverige installeras allt fler vattenautomater där de anställda kan få tillgång till rent, friskt och svalt vatten exakt när de vill. Det är en knapp investering som skänker friskare och alertare medarbetare som dessutom orkar uträtta mera.

Vi består till mellan 60-70 % av vatten, det är en väldigt generaliserad siffra och beror till stor del på kroppstyp samt ålder (äldre personer har mindre andel vatten i kroppen, liksom de med högre andel fett). Oavsett så behöver vattenförrådet konstant påfyllning. Vi bör dricka åtminstone 1-2 liter vatten om dagen och ytterligare mer ifall vi tränar eller på annat vis aktiverar våra kroppar. Värme och stress gör även att vi måste dricka mer då vi avdunstar mer genom svettningar.

Drycker som te och kaffe är vätskedrivande vilket även gör att vattenintaget bör ökas, trots det är det få som dricker mer vatten enbart därför att de måste ha sitt uppiggande kaffe varje dag. Det blir en ond cirkel då vattenbrist gör en slö och orkeslös och försämrar ens potential att fokusera samt prestera. Går man för länge utan att fylla på vattenreserven i kroppen så kan det resultera i huvudvärk, yrsel och så småningom darrningar och frossa. Efter enbart några dagar utan vatten blir hälsotillståndet väldigt allvarligt – i varma klimat handlar det inte ens om dagar. Det är dock lätt att bota vätskebrist genom att helt enkelt inta mer vatten.

smakaromersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

Vattnet i kroppen fyller flera funktioner, allt från renare till transportör av näringsämnen, temperaturreglerare samt smörjare för leder. Hår, ögon och hud får mer lyster ifall vattennivån hålls uppe och fylls på tillräckligt med jämna mellanrum. Vattnet avdunstar hela tiden via svettkörtlar, andningsånga samt urin.

Cheferna i Sverige har insett värdet av att tillhandahålla sina anställda tillgång till friskt, smakligt och lättillgängligt vatten. Vattenautomaterna idag har kylare och vanligtvis även en kolsyrekran för alla de som gillar bubblor i sitt vatten. Det blir en nyttig samlingsplats där man kan småsnacka med sina kollegor samtidigt som man friskar upp sig med lite vatten.

Som privatpersoner handlar vi allt mer kolsyrat vatten och smaksatt kolsyrat vatten har verkligen blivit populärt de senaste åren. Aromhuset har för privatpersonsbruk tagit fram 20 smaker för kolsyrat vatten som varken innehåller socker alternativt sötningsmedel och nu har man också anpassat sex av dessa smaker för vatten på jobbet-automater. Smakerna kommer i praktiska pumpflaskor om 270 ml arom och i sortimentet finns smakerna: hallon, blåbär, persika, melon, äpple samt granatäpple.

Pumpflaskorna är framtagna särskilt för att passa de vanliga vattenautomaterna ute på arbetsplatserna. Ett pumptag är lagom till en liten plastmugg på 15 ml, som man sveper på stående fot; och 4-5 pumptag räcker åt en halvliters plastflaska som man t ex kan ta med sig till sin egen arbetsstation. Varje flaska med arom räcker till ca 58 liter vatten om den doseras i enlighet med anvisningarna.