Soda Stream reklam har sannerligen ökat de senaste åren. Människor handlar mer kolsyremaskiner än någonsin tidigare och det säger inte lite. Den första kolsyremaskinen för hemmabruk tillverkades 1903 av en engelsman vid namn Guy Gilbey. Gilbey fortsatte att spinna på sin uppfinning och snart kunde han sälja sin «Apparatus for aerating liquids» till högklassiga hem. Soda Stream blev senare namnet på hans maskiner, och ännu idag – 100 år senare – går den bäst säljande kolsyremaskinen under samma benämning.
Trots att kungahuset och andra nobla hushåll hade egna sodastreamers redan på början av 1900-talet, så skulle det dröja till 50-talet innan Soda Stream reklam skulle figurera på den kommersiella marknaden. Då började allmänheten så smått få upp ögonen för att kunna kolsyra sina egna drycker, omkring samtidigt som Coca-Cola lanserades i Europa.
Försäljningen gick ändå långsamt. I ett efterkrigseuropa hade flera människor säkert andra prioriteringar och även om den unga generationen absolut ville ha kolsyremaskiner så var det, som jämt, föräldrarna som höll i pengarna. Under 70-talet kom vändningen. Soda Streamers började säljas i mängder och än idag förknippas ofta kolsyremaskiner i allmänhet, samt Soda Stream i synnerhet, med 70- samt 80-talsnostalgi.
Kolsyremaskiner används inte bara för att kolsyra vatten, man kan också göra smaksatt bordsvatten eller egen läsk. Idag är efterfrågan på kolsyrade drycker oerhörd och vi är otaliga som har släpat otaliga tunga flaskor och backar, till största del fyllda med vatten, hem från affären, enbart för att tvingas kånka tillbaka tomflaskorna för återvinning efteråt.
Idag känns det som ett onödigt slitgöra, onödigt, samt felaktigt miljötänk. Alla dessa liter vatten måste ju komma någonstans ifrån och långa är deras transporter. Allihopa utsläpp från lastbilar och andra fordon kan undvikas, om man slutar lägga pengar på buteljerade drycker.
Men så är ju kruxet att vi älskar vår kolsyra, och en smaksatt Ramlösa eller Loka är ju godare än normalt, tråkigt kranvatten. Eller? Livsmedelsverket garanterar att vårt svenska kranvatten håller god och säker kvalitet, vi har tillgång till ett av jordens renaste vatten, direkt i våra kökskranar. Trist att inte ta det tillvara. Med en kolsyremaskin kan man göra sitt kranvatten fullt av fräsch kolsyra och med hjälp av lite aromer kan man ta fram samma goda smaker som de man älskar i sin Ramlösa.
Fördelen med att smaksätta sitt eget bordsvatten är att man kan få det ännu godare genom att man personligen kan besluta hur mycket eller lite smak man vill ha i. Aga saluför bordsvattenaromer, liksom Aromhuset, som har mångårig erfarenhet och stort sortiment av smaker. Är man mer inne på läsk så tillverkar Soda Stream själv essenser, men det lite mer svårhittade märket Sonjo, har ett större sortiment på den svenska marknaden.
Soda Streams största konkurrent i Sverige är Wassermaxx från Aga. De producerar liknande produkter och när Wassermaxx vinner på aningen lägre priser så vinner Soda Stream på sitt namn samt sin erfarenhet. «Get busy with the fizzy» var en klassisk och lyckad Soda Stream slogan under 80- och 90-talen. Soda Stream reklam har sannerligen varit verkningsfull, och den står sig än idag.