{Gör din egen läsk med en kolsyremaskin |Har du en kolsyremaskin kan du {göra
Det är inte endast eget mineralvatten du kan göra hemma med hjälp av en kolsyremaskin utan även läsk. Dagarna då man tvingades bära sina tunga flaskor med vätska från affären är förbi. Egentligen har kolsyremaskinerna för hemmabruk funnit med länge. De första som tillverkades för kommersiellt bruk såldes redan under 50-talet och då hade den första förlagan tillverkats redan 50 år tidigare!
Det var en engelsman vid namn Guy Gilbey som framställde den första kolsyremaskinen för hemmabruk år 1903, men intresset var tämligen svalt för gemene man ända fram till 70-talet då det totalt exploderade. Samtliga ville ha en kolsyremaskin och än idag är klassiska sodastreamers förknippade med 70- samt 80-talsnostalgi.
Fastän det enorma intresset för kolsyremaskiner genom hela 80-talet blev det plötsligt svalt igen och under 90-talet såldes det inte många maskiner. Idag har intresset vaknat på nytt och det säljs fler kolsyremaskiner än någonsin.
Sodastream var först med att framställa kommersiella kolsyremaskiner för hemmabruk och är än idag störst på marknaden. Deras maskiner är pålitliga och bär på ett visst nostalgivärde. Sodastream slog sig samman med Sodaclub år 1998 och säljer idag sina produkter under samma benämning (Sodastream i Sverige och Sodaclub i Tyskland t ex). Wassermaxx från Aga är Sodastreams största konkurrent och bägge företagen tillverkar tämligen likvärdiga produkter. Aga framställer därtill väldigt bra kolsyrepatroner.
Kolsyra har den kemiska formeln co2 och köps i särskilda gaspatroner från Sodastream alternativt Aga. Sodastreams populäraste gasflaskor heter Alcojet, eller Alco2jet, medan Aga Wassermaxx går under namnet Aga – rätt och slätt. En gaspatron består av 425 gram kolsyra och räcker till upp till 60 liter vatten.
Vill man ha sitt vatten smaksatt finns det en hel del aromer och smakessenser man kan handla och tillsätta. Både Aga och Sodastream framställer sina egna smaker, vilka i regel innehåller både sötningsmedel samt socker. Ett annat märke är Sonjo som är lite svårare att få tag på, men som bl a har Spendrups originalsmak Champis som en av sina smaker. Aromhuset som framställer goda smaker till bordsvatten, utan vare sig socker eller sötningsmedel.
En kolsyremaskin ligger i runda slängar på mellan 600-2000 kronor ifall man vill ha en ny, och priset avgörs beroende på modell och design. En mindre kostsam maskin gör sitt jobb galant. En gaspatron kostar omkring 250 kronor att köpa ny, men när den tar slut är det vettigare att ladda på den istället för att handla ny varje gång. Det finns ingen orsak att samla på sig en massa gamla kolsyreflaskor, och dessutom är en påfyllnad, med sina 89 kronor, mycket billigare än en helt ny flaska.
Den som bara vill ha kolsyrat vatten och inte är intresserad av att åstadkomma läsk, kan idag installera en carbonator i sitt eget hem. Tänk att kunna erhålla kolsyrat vatten omedelbart ur kranen! Det är helt klart en liten investering att installera en kolsyrekran, men för en verklig bubbelfantast kan det vara värt det. Installationen är enkel och görs av en själv ifall man är aningen händig, annars kan man anlita en fackman.
Med en kolsyremaskin har man alltid tillgång till bubbelvatten och läsk, på samma gång som man skyddar miljön från en massa onödiga transportutsläpp samt avfall.