Jordgubbe – kalorifri smak från Aromhuset

Jordgubbar är väldigt somrigt och spelar i samma liga som glassen. Vi odlar, plockar samt köper dessa röda små juveler med mycket möda och emellanåt ganska dyra pengar, men ägnar sällan mödan eller slantarna någon längre eftertanke eftersom det är mer än endast den underbara smaken av jordgubbarna vi suktar så väldigt efter, det är hela känslan av sommar, avslappning samt nostalgi som jordgubbarna för med sig.

smaksatt bordsvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Det är en intressant frukt – jordgubben – eftersom man oftast tar den för att vara ett stort bär, vilket i själva verket inte är sant. Jordgubben är en skenfrukt – en uppsvälld blombotten och de egentliga frukterna är de små prickarna som täcker jordgubben. Det är dock vanligt accepterat att jordgubben är ett bär och har fått plats som ett sådant i vår kultur.

Jordgubben uppkom inte på naturlig väg, utan är en korsning mellan tre annorlunda sorters smultron från tre skilda kontinenter. Det var mellan Sydamerikanska jättesmultron, Nordamerikanska scharlakanssmultron och Europeiska parksmultron som man under 1700-talet odlade fram denna hybrid som snabbt blev populär och spred sig över hela världen. Till Sverige kom jordgubben redan framåt slutet av 1700-talet och blev hastigt en uppskattad del i vår flora.

I Sverige skördas 20 000 ton jordgubbar per år och ändå importeras det på samma gång mängder av jordgubbar utifrån. Jordgubbarna har idag en given plats i vår matkultur och en midsommar är ingen riktig midsommar utan jordgubbar.

Man kan nyttja jordgubbarna till mycket. Naturligtvis är de underbart goda att inta enbart som de är, med lite socker på, tillsammans med grädde alternativt en klick vaniljglass… Men jordgubbar är dessutom poppis att placera på sommartårtan, att göra marmelad på, saft, läsk, godis, yoghurt eller smoothies med mera, med mera.

Det är jättehärligt att ha några jordgubbar i en bringare med kolsyrat vatten, det ser underbart somrigt och lockande ut. Än godare är det att smaksätta det kolsyrade vattnet tillsammans med jordgubbsarom från Aromhuset, smaken är söt, frisk och somrig, utan att bli sliskig – och uppskattas av alla.

Aromhusets essenser består av inget socker samt inga sötningsmedel, dessutom är de fullkomligt fria från färgämnen samt onödiga kemiska tillsatser. Man tillsätter enbart några droppar per liter och ens kolsyrade vatten får härlig smak som kan drickas och bjudas till barn utan dåligt samvete. Man slipper sockriga saft- och läskdrycker, men får bibehålla den goda smaken av jordgubbe som friskar upp under varma sommardagar. Ca 2 ml essens av Jordgubbe är lagom till en liter kolsyrat vatten, men man kan så klart ha i mer eller mindre om man tycker. Varje liten essensflaska från Aromhuset innehåller 30 ml arom.

Aromhusets Jordgubbe kan användas också till annat. Ska man göra en riktig svensk jordgubbstårta med mycket grädde och annat läckert så kan man ha lite av Aromhusets Jordgubbe i grädden för att ge tårtan ytterligare smak av denna sommarens främsta primör. Gör man egen glass så kan man få fram smak av jordgubbe tillsammans med Aromhusets essens, likaså är det läckert i filmjölken, yoghurten alternativt som smakförstärkare i ens sommarsmoothie.