Kolsyra med Soda Stream gas – Alco2jet

Alcojet, eller Alco2jet, heter den Soda Stream gas som blivit så omtyckt att den säljs med alla Soda Stream apparater på marknaden. Med gas i det här fallet menas givetvis kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i bekantskap med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) och gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även om det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är sannerligen inget undantag. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska funka som den ska.

kolsyrat vatten smakersodastreamersodastreamer mineralvattenbubbelvatten

I Sverige är vi bortskämda med oerhört fint och fräscht vatten, dessutom har vi, till skillnad från de flesta övriga länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla med det. Trots att ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta släpande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt kanske läsk. Oavsett vilket man brukar köpa så ska man veta att det man köper består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och då och då jorden – runt för att avnjutas i våra hushåll. Dessa transporter innebär en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt slippa bidra till miljöförstöringen genom samtliga transportutsläpp, utan att avstå från varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt samt effektivt och få samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man handlar i affärerna.

Om man gillar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man bara den smak man är ute efter. Både Soda Stream och Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men också andra företag har tagit fram goda läskessenser och bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att producera aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker eller sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör också smaksättare till läsk, de innehåller ganska mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut samt erbjuder en aning originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en populär tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs lite fräschare, aningen friskare och en aning mer läskande. I öl samt mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på onaturlig väg var under 1700-talet.

Med en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har identiska behållare på 425 gram kolsyra som fungerar till samtliga moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ca 89 kronor (i jämförelse med en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man köper en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.