Läs ett par Wassermaxx test innan du väljer kolsyremaskin

Genom att läsa ett Wassermaxx test så kan man få en lite större inblick i vilken som är den rätta modellen för en själv. Wassermaxx har flera skilda modeller ute på marknaden där den billigaste startar på omkring 500 kronor. Sodastream kallas Wassermaxx stora konkurrent och är även det märke som flest människor associerar med konceptet att kolsyra vatten hemma. Sodastream var först av samtliga med en kolsyremaskin för hemmabruk för över 100 år sedan.

Under 70- och 80-talet var det väldigt populärt att skaffa en kolsyremaskin och många minns än idag Sodastreams slogan «Get busy with the fizzy» som hängde med i många år. Man smaksatte sitt bubbelvatten och gjorde egna läskedrycker, experimenten var otaliga.

kolsyrat vatten smakersodastreamsodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Av någon anledning avtog intresset för sodastreamers på 90-talet, antagligen blev det mättat under tidigare årtionde. År 1998 köpte det israeliska företaget Soda club upp det stora varumärket Sodastream och 11 år senare – nämligen 2009 var det Wassermaxx tur att slå sig samman med den andra jätten. För den skull är idag alla dessa tre varumärken ägda av samma företag och producerar relativt likvärdiga produkter. Sodaclub samt Sodastream är detsamma rakt av, enbart under olika namn i skilda länder.

Varför Wassermaxx har blivit så stort är att de alltid har erbjudit bra produkter till något lägre priser än Sodastream. Om Sodastreams billigaste kolsyremaskin har kostat 600 kronor så har Wassermaxx kostat 500. Utseendemässigt påminner de om varandra och funktionerna är oftast desamma.

Det finns mängder av Sodastream och Wassermaxx test på internet, både i skrift och som videor på t ex Youtube. För vissa är dessa test en relativt bra vägledning i djungeln av kolsyremaskiner.

Till sin nya Wassermaxx får man mestadels med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx här i Sverige, och en alternativt två PET-flaskor. Med hjälp av en Sodastream får man med deras egen gaspatron som går under namnet Alco2jet. Båda co2 cylinders består av samma mängd kolsyra, behållarna har även samma storlek och samma variant av ventil. Det enda som egentligen skiljer dem åt är etiketten. När man har använt upp sina 425 gramkolsyra, som varje gaspatron innehåller, så lämnar man tillbaka den tomma co2 cylindern hos sin återförsäljare och får en fylld för ca 89 kronor. En ny kolsyrepatron kostar över 200 kronor. Varje gaspatron med 425 gram kolsyra räcker till ungefär 50 liter vatten.

Trots kolsyremaskinernas storhetstid på 80-talet så är det nu på 2000-talet som konceptet säljer bättre än tidigare. I tider då samtliga vill unna sig gott bordsvatten, med smak samt bubblor, fräscht mineralvatten eller smaskig läsk, så inser allt fler att det är bättre ur både ekonomisk- och miljösynvinkel att producera sin egen favoritdryck hemma. Man slipper släp och kånk med flaskor till och från affären och man bidrar inte till alla miljövådliga gaser som släpps ut när buteljerade drycker transporteras landet – samt världen – runt.

Det är inte lätt att veta vilken kolsyremaskin man bör handla, vissa vill ha något billigt men pålitligt, medan andra lägger stor vikt vid förtjusande design samt tuffa attiraljer. Genom att ta det av ett Sodastream eller Wassermaxx test så kan letandet bli lite lättare.