Ljuvligt vatten tillsammans med kolsyra

Den kemiska sammansättningen co2 och bildar med hjälp av vatten små bubblor fyllda med koldioxid, d.v.s den kemiska gasen kolsyra. När man dricker kolsyrat vatten känner man dessa bubblor som en aning kittlande, eller svagt stickande mot tungan och det är en känsla flera gillar. När socker får jäsa i syrefattig miljö bildas kolsyra naturligt, denna typ av kolsyra får man fram bl a vid öl- och cidertillverkning.

smakaromersmaker för kolsyrat vattensmakessenser kolsyrat vatten

Det finns mängder av olika kolsyrade drycker på marknaden idag. De transporteras världen över för att vi ska ha möjlighet att njuta av bubbligt bordsvatten och smarrig läsk. Detta är naturligtvis förödande för miljön då oändliga tunga transporter av fartyg och lastbilar släpper ut miljövådliga avgaser. Därutöver blir alla burkar och flaskor till enorma mängder avfall.

Denna miljöförstöring kan idag undvikas genom att personer kolsyrar sitt eget kranvatten. I Sverige har vi utomordentligt god kvalité på vårt kranvatten, så i många fall blir den hemkolsyrade drycken renare än den man köper färdig från affären. En annan fördel med att kolsyra sitt vatten hemma är att man slipper böket med att bära hem en massa tunga vätskor i onödan.

Det finns en uppsjö av diverse kolsyremaskiner i handeln idag. SodaStream är marknadens paradprodukt med över 100 års tillverkning av kolsyremaskiner bakom sig. Den första kommersiella kolsyremaskinen för hemmabruk skapades år 1955, men kolsyremaskinen hade då redan funnits i många årtionden, bl a hos adelsfolk och Englands kungahus. Förgrunden till de SodaStream-maskiner vi har idag skapades redan 1903, av Guy Hugh Gilbey i London.

Idag finns det två ledande företag som säljer kolsyremaskiner i Sverige, det är Sodastream, alternativt Sodaclub som de dessutom kan kallas efter att de två företagen slog sig samman år 1998; och Wassermaxx från AGA. Båda företagen producerar bra produkter. Sodastream är kända för att vara de bästa producenterna av kolsyremaskiner, medan AGA vanligtvis vinner när det handlar om själva kolsyran.

Kolsyreflaskorna till vanliga sodastreamers rymmer 425 gram kolsyra och räcker till att kolsyra upp till 60 liter vatten. När ens gaspatron är slut kan man byta in den hos sin återförsäljare, vilket är billigare än att lägga pengar på ny. Gasventilen på samtliga kolsyrepatroner i Europa ser identiska ut och passar därmed alla kolsyremaskiner, t ex kan man alltså använda en AGA kolsyreflaska till en SodaStream, alternativt en Alcojet från Sodastream till en Wassermaxx, utan problem.

En nymodig kolsyremaskin är väldigt användbar, den är lätt att manövrera och tar upp väldigt lite plats i köket. Den går att nyttja för tillverkning av egen läsk, med goda smaker samt mängder av kolsyra, eller till lätt kolsyrat bordsvatten. Smaktillsatser finns att handla hos de flesta återförsäljare.

Den som tycker om kolsyrat vatten utan smaktillsatser kanske slår till på att installera en egen carbonator i hemmet. Allt fler väljer att införskaffa en egen kolsyrekran där man får kallt, kolsyrat vatten direkt ur kranen, när som helst på dygnet. De flesta carbonatorer idag har dessutom kylare i sitt aggregat så att man får kolsyrat vatten i kranen som är krispigt kallt och fullt med kolsyra. Kolsyra binder sig lättare i kyligt vatten så försöker man göra bubbelvatten direkt med ljummet vatten kan det lätt kännas avslaget.