Nu finns den gudomliga smaken av Granatäpple som sockerfri smaksättare

Granatäpple är en frukt som inte bara ser häftig ut, utan har även fantastiska egenskaper för hälsan. Granatäpple sägs förebygga cancer, då speciellt prostatacancer, och är fylld med C-vitamin, folsyra och antioxidanter. Fastän allt detta är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals mindre röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen alldeles himmelsk.

bubbelvatten smakeraqviasodastreamer kolsyrat vattenbubbelvatten

Granatäpple växer främst runt Medelhavet och finns med i många religiösa målningar och skrifter, den är dessutom typiskt förekommande i mytologi och anses på många håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli och under senhösten mognar frukterna. Det kan vara lite besvärligt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därefter dela den på mitten och banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är frånsett att äta som det är, också smakligt att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en viktig ingrediens i många klassiska drinkar. Koncentratet får en väldigt kraftfull klarröd färg och väldigt söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Alla aromer är naturliga smaksättare utan vare socker alternativt artificiella sötningsmedel, men väldigt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns tillräcklig variation av smaker samt smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde hitta i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels får man möjlighet att mäta upp exakt så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en bra måttstock i början, då ges vattnet tydlig samt frisk smak, men likväl inte för kraftfull. Efteråt rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är enkel, man tar bara den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, eller den avsedda doseringspipetten.

Alla 16 smaker går att mixa tillsammans med varandra och Granatäpple i kombination med Citron ger en pigg smak. Just Granatäpple är med sin aningen bittra underton en någorlunda vuxen smak, men Aromhuset har också speciellt framtagna smaker för barnen, allihopa fria från socker och konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe alternativt Banan?

Enbart för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar fint också till annat, man får låta fantasin flöda. Varje flaska smakessens innehåller 30 ml och räcker till ungefär 15 liter vatten, i enlighet med angivna rekommendationer.